29/05/2023

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”SPERANȚA” Rădăuți, în schimb de experiență la Arad

Scris de Georgeta Olaru Leonte


Asociația Casei de Ajutor a Pensionarilor ”Speranța” Rădăuți este o instituție cu peste 3.600 de membri, a cărei activitate este condusă de doamna președintă Ana Marcu, aflată în această funcție din anul 2010. Rolul acestei entități este de întrajutorare a pensionarilor, remarcându-se în egală măsură și prin activități menite să asigure o relaționare reușită între membrii ei pentru petrecerea timpului liber într-un cadru organizat.

Doamna președintă a asociației a avut inițiativa de a face schimburi de experiență cu alte unități similare din țară, pe teme de dezvoltare economică, administrativă și cultural artistică, având un mare sprijin în contabila unității, doamna Sanda Puha. De precizat că la nivel național există Federația Națională ”Omenia” din care fac parte peste 130 case de ajutor reciproc a pensionarilor din România. Printre asociațiile vizitate de C.A.R.P. ”Speranța” Rădăuți cu scopul mai sus amintit au fost cele din Vălenii de Munte, Târgoviște, Turda, Giurgiu, Bârlad și acum Arad. Doamna președintă Lidia Dan, împreună cu Anca Brihan, Rada Ana, Serb Voichița, Duma Nicolae – salariați ai asociației din Arad, au fost gazdele noastre primitoare asigurând rădăuțenilor tot confortul sejurului.

Cu ocazia vizitei la Arad s-au făcut schimburi de opinii referitoare la realizările obținute de cele două instituții, arădenii primindu-ne într-un sediu dotat și organizat modern, cu multe spații primitoare cu destinații diferite, asigurând asistență medicală stomatologică, acces la băile termale și la baza de tratament a unității, precum și servicii de protecție socială. Reprezentanții de la Rădăuți, au avut și ei ocazia să împărtășească din realizările lor: un club funcțional cu program regulat și divers, o bibliotecă și multe activități culturale deosebite, o formație artistică alcătuită din cor, recitatori și soliști, capabili să susțină spectacole de calitate, un ”Club al călătorilor” a cărui activitate se concentrează pe turismul cultural și religios, cu itinerare atât naționale dar și în alte țări cum ar fi Israel, Ucraina, Moldova, Malta, Tunisia,Turcia, Italia, Bulgaria etc. Formația artistică din Rădăuți, a susținut un mic program artistic cu specific bucovinean la Baza de Tratament a colegilor arădeni, inducând o atmosferă destinsă cu multă voie bună.

Intenția clară a C.A.R.P. ”Speranța” a fost aceea de a colabora și a împrumuta din experiența asociațiilor similare mai mari, dar și pentru a împărtăși la rândul ei din experiența dobândită, materializată prin succesele activităților fructuoase de la Rădăuți. Membrii seniori vin la sediul C.A.R.P. cu sentimentul că fac parte dintr-o familie, astfel încât există un nucleu sudat, capabil să atragă și să implice și alți pensionari, existând un puternic sentiment de unitate. Empatia, compasiunea, respectul și buna înțelegere definesc ceea ce se poate numi apartenența la grup, un grup al seniorilor care adaugă câteva tente de culoare optimistă, vieții.

Călătoria spre Arad s-a desfășurat printr-un peisaj înverzit, împodobit de miresmele primăverii, parcurgerea celor 640 de kilometri fiind ușurată prin prestațiile artistice desfășurate la microfonul autocarului. Cei mai pricepuți s-au manifestat prin cântece, recitări, glume sau pur și simplu informații interesante despre obiectivele turistice ce urmează a fi vizitate. De punctat că această fructuoasă deplasare a avut ca scop secund vizitarea Aradului și a împrejurimilor lui, conferind participanților o vedere de ansamblu a acestui colț minunat de țară, care s-a alipit României abia după Primul Război Mondial. Puțini știu că la Arad s-au purtat toate negocierile cu privire la decizia de separare a Transilvaniei de Ungaria și înfăptuirea Unirii cu România în 1918.

Ar fi nedrept să nu scot în evidență disponibilul pentru această navetă turistică fără să amintesc principalele locuri vizitate. Supranumit „Mica Vienă de pe Mureș”, Aradul este un oraș cochet cu o arhitectura aparte. Este unul dintre cele mai vechi orașe din țară și un loc încărcat de istorie, un oraș de tranzit care face legătura cu restul orașelor din Europa fiind principala poartă de intrare în România și cel mai important nod rutier și feroviar din vestul țării.

Orașul s-a lăsat descoperit ușor, turul pietonal oferindu-ne o privire de ansamblu a municipiului Arad dar punctând și obiectivele de mare interes. Dacă te plimbi pe Bulevardul Revoluției, principalul bulevard din oraș, vei fi impresionat de multitudinea cladirilor vechi și impunătoare, adevărate bijuterii arhitectonice, care îmbină mai multe stiluri arhitecturale, cu predilecție dominând cel renascentist. Orașul este străbătut de râul Mureș care oferă o generoasă faleză și numeroase atracții amplasate de-a lungul ei. Cele mai importante obiective culturale și turistice din Arad sunt Teatrul ”Ioan Slavici”, Casa de Cultură, Filarmonica, Muzeul de Științele Naturii, Muzeul de Etnografie și Folclor, Muzeul de Artă, Palatul Prefecturii, Catedrala Ortodoxă, Biserica Evanghelică, Biserica Catolică Sf.Anton, Cetatea Aradului (acum cazarmă). Cele două universități și cele 22 de colegii și licee asigură educația și formarea tinerei generații din acest areal.

Proximitatea Aradului mai oferă și alte locuri interesante pe care nu le-am putut omite: Casa Memorială ”Ioan Slavici”, Mănăstirea Gai, Mănăstirea Feredeu, Muzeul Etnografic din Vladimirescu a cărui inițiatoare este chiar o bucovineancă de-a noastră, Maria Aiftincăi. Mă gândeam apoi, că prin aceste locuri au mai trecut personalități ca Francisc I, Franz Iosif, Bela Bartok, George Enescu, Franz Liszt, Johann Strauss – fiul și chiar Mihai Eminescu  în calitate de sufleur într-un spectacol susținut de trupa lui Mihail Pascaly.

La întoarcere, opririle în Oradea și Mănăstirea Nicula au încheiat periplul minunat în care ”cu multe frumuseți ne-am rănit inima”.

Georgeta Olaru Leonte