29/05/2023

Incendiul de la Mănăstirea Podu Coșnei și povestea pânzei Sfântului Antimis

Scris de Saptamanalul de Radauti


Un puternic incendiu a izbucnit duminică dimineață la biserica veche și la chiliile ce aparțin de Mănăstirea Podu Coșnei. Flăcările s-au extins imediat la construcțiile din lemn, ceea ce a făcut intervenția extrem, extrem de dificilă.

Pompierii au muncit toată ziua de duminică pentru a localiza incendiul și apoi pentru a-l lichida focar cu focar.  

Focul a pornit de la un scurtcircuit produs la un conductor electric defect.

Biserica nouă a complexului nu a fost afectată

Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, a dezvăluit o poveste care l-a impresionant profund.

”Focul a mistuit paraclisul din lemn*, până la temelie. Totul era distrus, amestecat într-o movilă de jăratec și materiale de construcții.

Singura grijă a părintelui stareț Filotei era Sfântul Antimis, și ne pomenea despre el, poate, poate, careva dintre noi, îl va găsi…

– Cum arată, părinte?

– E din pânză, de culoare roșie, împăturit… repeta încontinuu…

– Din pânză?! întreb de parcă nu am înțeles din prima, ridicând în același timp o bucată de metal topit, din ceea ce fusese un candelabru…

– Cred că a ars, părinte, încercau să-l convingă și ceilalți colegi.

– Nu! Trebuie să fie acolo! Sfântul Antimis nu arde! spunea starețul Filotei, cu convingerea celui care se hrănește cu credința.

Neîncrezători, precum Toma, am continuat, totuși, să-i alinăm îngrijorarea, răscolind prin cenușă…

– L-am găsit! Viluț Mezdrea, primarul comunei Poiana Stampei, ridică, victorios, pânza împăturită, care parcă renăscuse din marea de jăratec…

Ne-am făcut, cu toții, o cruce mare, și am adăugat și această întâmplare la lista de minuni pe care le-am tot trăit pe pielea noastră, când au mai ars lăcașuri sfinte…

Evident, cel mai liniștit – nu că l-am fi văzut agitat vreo clipă – era părintele stareț Filotei:

– V-am spus eu că nu arde! și începu să despăturească pânza, să ne arate și să vedem minunea cu ochii noștri. În Sfântul Antimis e o părticică din sfintele moaște ale Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Fără el nu se poate face biserica, pentru că fără el nu se poate săvârși Sfânta Liturghie!

Mulțumim celor care ne-au ajutat și am reușit să lichidăm incendiul, mulțumim pentru minunile pe care le trăim în misiunile noastre, și nu în ultimul timp, mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!

Saptamanalul de Radauti