30/05/2023

Trei pompieri suceveni, intoxicație misterioasă după o intervenție la un incendiu în care a murit un om

Scris de Saptamanalul de Radauti


Trei pompieri suceveni s-au intoxicat cu o substanță necunoscută în timp ce interveneau la un incendiu produs pe 23 mai, în satul Costâna, comuna Todirești. Doi dintre eu au fost stabilizați relativ repede și sunt bine în timp ce un al treilea este în stare gravă.

Răzvan Airinei, 28 de ani, un tânăr atletic și sportiv, este cel care se află acum într-o situație complicată.  

Incendiul de la Costâna a fost unul de amploare. O casă a ars iar în interior a fost găsit trupul carbonizat al unui italian în vârstă de 72 de ani.

Conform Monitorul de Suceava, Silviano Fassetta, de 72 de ani, umbla prin România pentru a convinge primari să ofere teren pentru parcuri fotovoltaice. Acesta locuia la o femeie din Costâna, a cărei casă a ars. Italianul ar fi ieșit din casă după incendiu dar a intrat înapoi, probabil pentru a-și salva din bunuri, și nu a mai ieșit. Nu se știe ce avea acesta atât de valoros în interior.

Martorii mai afirmă că pompierii ar fi intrat la interior pentru a stinge incendiul fără a avea măști de protecție. Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava respinge însă această posibilitate.

Dosarul privind intoxicația celor trei este preluat de Parchetul Militar Iași, având în vedere că cei trei sunt militari.

Ca variante de lucru, se poate bănui o intoxicație cu arsenic, care ar fi provenit de la mobila veche din interior. O altă variantă este ingerarea altor substanțe de către pompierii militari, în timp, condiții în care fumul de la incendiu ar fi fost de fapt doar factorul declanșator.

Pentru tânărul de 28 de ani aflat în stare gravă a fost demarată o campanie umanitară: 

”Răzvan Airinei, pompier în cadrul ISU Suceava, are nevoie urgentă de sânge, plasmă și trombocite! În urma intervenției de stingere a unui incendiu, acesta a inhalat o substanță toxică care i-a pus grav viața în pericol! Acum el este internat la Institutul Clinic Fundeni și are mare nevoie de ajutorul nostru. Și salvatorii au nevoie să fie salvați!”.

În timpul intervenției, Răzvan Airinei și doi dintre colegi au acuzat stări de rău, iar martorii spun că ar fi fost vorba de comportamente specifice persoanelor care au luat diferite substanțe psihotrope.

Răzvan Airinei, care a stat internat în Secția de Anestezie Terapie Intensivă până vineri, când a fost transferat la Institutul Clinic Fundeni. Până acum, deși a trecut o săptămână de la acest incident, nimeni nu a putut stabili cu ce s-a intoxicat pompierul. Variantele sunt mai multe, inclusiv de arsenic, care ar fi provenit de la mobila veche care a ars în incendiul de la Costâna. O altă variantă ar fi că ar ingerat alte substanțe, în timp, iar fumul de la incendiu ar fi fost de fapt doar factorul declanșator. Cert este că nimeni nu scoate o vorbă despre această substanță.

Această variantă a fost exclusă ferm de reprezentanții ISU Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției, maiorul Alin Găleată, a precizat că pe timpul intervenției s-au respectat toate procedurile, iar colegii săi au intervenit mai mult în aer liber, iar când au scos din interior persoana decedată aveau măști de protecție. Și prezența italianului care a murit în timpul incendiului ridică o serie de semne de întrebare. Silviano Fassetta, de 72 de ani, umbla prin România pentru a convinge primari să ofere teren pentru parcuri fotovoltaice. Acesta venea săptămânal din Italia la Costâna și, deși avea o infirmitate evidentă la un picior, parcurgea drumul dus-întors cu o mașină care s-a făcut scrum în incendiul de acum o săptămână.

Trebuie precizat că reprezentanții ISU Suceava au demarat o anchetă internă pentru a desluși misterele acestei intoxicări a celor trei pompieri. De asemenea, a fost sesizat

Saptamanalul de Radauti