30/05/2023

Petiție Rădăuțiul Civic

Scris de Unknown


În data de 31 ianuarie 2023, Consiliul Local Rădăuți a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru o investiție de 1,45 milioane de euro (7.204.812 lei) în reamenajarea centrului orașului. Potrivit proiectului și anexelor sale, investiția va putea fi demarată numai după aprobarea prin hotărâre a consiliului local, în baza avizului poliției rutiere,
a schimbării destinației a actualului pietonal în suprafață de 1287 de mp, în stradă destinată circulației. 

Miercuri, 31 mai 2023, pe ordinea de zi a Consiliului Local Rădăuți se află proiectul de desființare a pietonalului din Rădăuți.

Centrul orașului are nevoie de investiții urgente, însă orice oraș care are o moștenire culturală, cu atât mai mult unul care are clădiri istorice din perioada Bucovinei austro-ungare, își protejează centrul vechi. În toate orașele civilizate, în vestul țării, în Oradea (unde administrația noastră locală a mers în vizită de studiu), Sibiu, Cluj, Sighișoara și altele, centrul vechi al orașului este pus în valoare, prin refacerea fațadelor, zone pietonale și un centru civic al orașului. 

Am cerut public concurs de soluții pentru reamanajarea zonei centrale a orașului, nu proiecte făcute pe genunchi, fără consultări. Am scris aici despre intențiile manifestate de firmele din zonă care cereau desființarea pietonalului încă din 2019, pe motiv că veniturile ar fi scăzut. Cifrele arată altceva. 

Spunem NU desființării pietonalului pentru a-l tranforma în locuri de parcare și a răspunde unor interese private. 

Cerem: 

1. primarului Bogdan Loghin să renunțe la desființarea pietonalului; viceprimarului Ciprian Țarevici să retragă proiectul de pe ordinea de zi; tuturor consilierilor locali să voteze împotriva desființării pietonalui; 

2. concurs de soluții pentru amenajarea centrului istoric al orașului;  

3. consultare amplă cu specialiști în domeniu. 

Investițiile în centrul orașului nu trebuie să fie condiționate de desființarea pietonalului, ci, din contră, ar trebui găsite modalități de punere în valoare a clădirilor istorice. Primarul Mun. Rădăuți a anunțat că va organiza consultări, dar decizia e deja luată.

Consultările după luarea deciziei sunt o sfidare la adresa cetățenilor și a tuturor celor care își doresc un Rădăuți modern, european.  

Spunem NU desființării pietonalului și transformării sale în parcare. El al trebui extins, nu desființat, dacă ne pasă de actuala moștenire culturală a acestui oraș. Semnează și tu! 

*Disclaimer – demersul este și va rămâne unul civic, inițiat de Asociația Rădăuțiul Civic. Invităm toți cetățenii să ni se alăture și cerem tuturor partidelor politice care au consilieri locali să respingă acest proiect! 

Unknown