31/05/2023

Peste 1.000 de semnături împotriva desființării pietonalului din Rădăuți

Scris de Unknown


Consiliul Local Rădăuți va dezbate astăzi proiectul referitor la desființarea pietonalului din centrul municipiului, sau, spus mai frumos, modernizarea acestuia și amenajarea de locuri de parcare.

Asociația Rădăuțiul Civic, susținută de o parte din comunitate, încearcă să se opună acestui proiect.

Un prim pas este că  peste 1.000 de oameni din Rădăuți și-au dat acordul pentru protejarea centrului vechi al orașului și renunțarea la desființarea zonei pietonale.

”Asociația Rădăuțiul Civic reafirmă importanța protejării centrului vechi al orașului și solicită autorităților locale să renunțe la acest proiect. În luna ianuarie 2023, Consiliul Local a aprobat o investiție de 1,45 milioane de euro pentru refacerea centrului orașului, condiționând însă investiția de desființarea zonei pietonale. Centrul orașului Rădăuți, cu clădirile sale istorice din perioada Bucovinei austro-ungare, reprezintă un important patrimoniu cultural ce necesită protecție și valorificare. În multe orașe civilizate din vestul țării, cum ar fi Oradea, Sibiu, Cluj și Sighișoara, centrul vechi este promovat prin refacerea fațadelor, crearea de zone pietonale și dezvoltarea unui centru civic vibrant. Rădăuțiul merită să urmeze aceste exemple și să își pună în valoare moștenirea culturală. Asociația Rădăuțiul Civic a solicitat în repetate rânduri un concurs de soluții pentru reamenajarea zonei centrale a orașului, bazat pe consultări ample cu specialiști în domeniu. Este important ca deciziile referitoare la centrul orașului să fie luate în urma unei analize riguroase și a consultării comunității. Asociația a evidențiat în mod public intențiile exprimate de anumite firme locale, care doresc desființarea pietonalului din 2019, susținând că veniturile au scăzut. Cu toate acestea, datele statistice contrazic aceste afirmații”, se arată într-un comunicat semnat de Luca Ciubotaru.

Asociația susține extinderea zonei pietonale și punerea în valoare a clădirilor istorice, ca parte a unei strategii de revitalizare a centrului orașului. Aceste propuneri i-au fost aduse la cunoștință personal de Luca Ciubotariu primarului Bogdan Loghin.

Unknown