30/03/2024

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Speranța” Rădăuți, în schimb de experiență la Brăila

Scris de Georgeta Olaru Leonte


Asociația Casei de Ajutor a Pensionarilor ”Speranța” Rădăuți este o instituție cu peste 3.600 de membri, a cărei activitate este condusă de doamna președintă Ana Marcu, aflată în această funcție din anul 2010. Rolul acestei entități este de întrajutorare a pensionarilor, remarcându-se în egală măsură și prin activități menite să asigure o relaționare reușită între membrii ei pentru petrecerea timpului liber într-un cadru organizat.

Doamna președintă a asociației a avut inițiativa de a face schimburi de experiență cu alte unități similare din țară, pe teme de dezvoltare economică, administrativă și cultural artistică. Printre asociațiile vizitate de C.A.R.P. ”Speranța” Rădăuți cu scopul mai sus amintit, au fost cele din Vălenii de Munte, Târgoviște, Turda, Giurgiu, Bârlad, Arad și acum Brăila.

Intenția clară a C.A.R.P. ”Speranța” este aceea de a colabora și a împrumuta din experiența asociațiilor similare mai mari, dar și pentru a împărtăși la rândul ei din experiența dobândită, materializată prin succesele activităților fructuoase de la Rădăuți. Membrii seniori vin la sediul C.A.R.P. cu sentimentul că fac parte dintr-o familie, astfel încât există un nucleu sudat, capabil să atragă și să implice și alți pensionari, existând un puternic sentiment de unitate. Empatia, compasiunea, respectul și buna înțelegere definesc ceea ce se poate numi apartenența la grup, un grup al seniorilor care adaugă câteva tente de culoare optimistă, vieții.

Cu ocazia vizitei la Brăila s-au făcut schimburi de opinii referitoare la realizările obținute de cele două instituții, brăilenii primindu-ne într-un sediu foarte elegant, dotat și organizat modern, cu multe spații primitoare cu destinații diferite, asigurând asistență medicală, acces la baza de tratament a unității, precum și servicii de protecție socială. Reprezentanții de la Rădăuți, au avut și ei ocazia să împărtășească din realizările lor: un club funcțional cu program regulat și divers, o bibliotecă și multe activități culturale deosebite, o formație artistică alcătuită din cor, recitatori și soliști capabili să susțină spectacole de calitate, un ”Club al călătorilor” a cărui activitate se concentrează pe turismul cultural și religios, cu itinerare atât naționale dar și în alte țări cum ar fi Israel, Ucraina, Moldova, Malta, Tunisia, Turcia, Italia, Bulgaria, Israel, etc.

La sediul CARP din Brăila, formația artistică din Rădăuți, a susținut un mic program artistic cu specific bucovinean, inducând o atmosferă destinsă cu multă voie bună. Pentru echilibru și gazdele au avut un moment muzical foarte sensibil, apreciat de toată lumea.

Domnul președinte Ilie Dudulea și salariați ai asociației din Brăila, au fost gazdele noastre primitoare asigurând rădăuțenilor tot confortul sejurului. Această excursie la Brăila a însemnat că am putut vedea Casa memorială “Panait Istrati”, Teatrul “Maria Filotti”, Galeriile de Artă, Casa memorială „Perpessicius”, Muzeului Brăilei, Biserica Greacă, Muzeul Umorului, Piața Traian cu ceasul devenit simbolul urbei și zona veche a orașului, Piața Independenței, Faleza Dunării, Esplanada Dunării, Centrul Civic cu fântâna cinetică, Parcul Monument, Grădina Publică, Centrul Cultural „Nicăpetre”, singura geamie din țară transformată în biserică ortodoxă și evident noul pod. Nu am reușit să vedem tot ce ne-am propus dar am mai lăsat și pentru o dată viitoare!

Vizitarea sediului CARP Brăila a fost un punct de plecare în colaborare, noi bucovinenii fiind impresionați de frumoasele realizări și succese obținute. Centrul de recuperare, un departament deosebit, a făcut obiectul interesului multora dintre noi, cunoscând succesele pe care medicul Ana Aslan le-a obținut și e de apreciat că tradiția se continua. Plimbarea pe Dunăre a fost un moment interesant, având oportunitatea să vedem vestigii ale trecutului alături de cele ale prezentului, coexistând pe malul vechiului fluviu. Pentru noi, muntenii obcinelor Bucovinei, plimbarea pe apă a fost inedită și plăcută, mai ales că vremea a fost nespus de prietenoasă cu noi.

Vizita la Teatrul „Maria Filotti” a fost un veritabil act de cultură, submersând în trecutul cultural al Brăilei din secolul al XIX-lea. Agapa de la cherhana a fost plină de surprize, formația de dansuri grecești realizând o prestație deosebită, încântându-ne cu tinerețea, exuberanța protagoniștilor și cu ineditul portului. Am fost fascinați și plăcut surprinși de surpriza pregătită și ne-a întărit convingerea că totul a fost anticipat în amănunțime și ne-am simțit așteptați.

Acest schimb de experiență a fost deosebit și ne-a apropiat în mai multe orizonturi de interes. Pentru mine Brăila este un loc plin de istorie, de naștere a progresului, un loc binecuvântat unde s-au născut o mulțime de oameni de seamă. Mi-a făcut plăcere să o descopăr, chiar și parțial, bucurându-mă de multele ipostaze în care s-a multiplicat, plecând cu multe amintiri neperisabile.

Georgeta Olaru Leonte