04/08/2021

Expoziție “Piese și obiecte de uz gospodăresc”, la Rădăuți

Scris de Gaitan Andreea


La Muzeul Etnografic “Samuil și Eugenia Ioneț” din municipiul Rădăuți s-a deschis, luni, 2 august 2021 expoziția “Piese și obiecte de uz gospodăresc”. Aceasta va putea fi admirată până în data de 15 august, iar intrarea este liberă.

Această expoziție pune în valoare în principal LEMNUL care este, conform organizatorilor: “Materie primă la îndemâna locuitorilor din acest ținut bogat în păduri.” Organizatorii precizează de asemenea că “lemnul apare în toate domeniile activității umane, demonstrând nu numai multiple întrebuințări, ci și ingeniozitate tehnică în prelucrare și folosire, măiestrie în ornamentare”.

Organizatorii precizează că dintre obiectele de uz casnic se evidențiază prin aspectul lor artistic lingurile, chipernițele, ploștile, balercuțele și covețile.

Muzeul Etnografic “Samuil și Eugenia Ioneț” are o colecție impresionantă de “linguri de diferite dimensiuni, cu găvan oval și coadă dreaptă, care se remarcă printr-o deosebită fantezie în ornamentarea cozilor cu coadă dreaptă, gâtuită, ornamentată cu crestături geometrice și de multe ori zoomorfe”.

Gaitan Andreea