11/04/2024

Viziunea Verde a lui Dan Marcu pentru Rădăuți: un MEGA PARC FOTOVOLTAIC

Scris de Saptamanalul de Radauti


În cursa electorală pentru primăria orașului Rădăuți, Dan Marcu, candidatul partidului AUR, propune un proiect ambițios și vizionar: crearea unui mega parc fotovoltaic prin accesarea de fonduri europene în valoare de până la 25 de milioane de euro. Această inițiativă nu numai că va plasa Rădăuțiul pe harta sustenabilității energetice, dar reprezintă și un pas major spre independența energetică și dezvoltarea economică durabilă a regiunii.

Dan Marcu își motivează propunerea prin necesitatea de a răspunde provocărilor climatice globale și de a valorifica resursele regenerabile locale în avantajul comunității. „Orașul nostru are potențialul de a deveni un model de sustenabilitate și inovație în regiune, iar prin implementarea acestor parcuri fotovoltaice, ne propunem să creăm noi oportunități de dezvoltare, să creăm locuri de muncă și să asigurăm un viitor verde pentru cetățenii noștri”, afirmă Marcu.

Proiectul mega parcurilor fotovoltaice prevede instalarea de panouri solare pe suprafețe extinse, capabile să genereze cantități semnificative de energie curată. Această energie va contribui nu doar la reducerea emisiilor de carbon, dar și la scăderea costurilor cu energia pentru administrația locală și locuitorii orașului. În plus, prin accesarea fondurilor europene, proiectul se dorește a fi un exemplu de bună practică în utilizarea eficientă și responsabilă a resurselor financiare disponibile pentru statele membre ale Uniunii Europene.

„Un mega parc fotovoltaic de 25 de milioane de euro este echivalentul a 2 hidrocentrale mici, care afectează mediul pe termen scurt, așa că de ce să nu profităm de oportunitățile  fondurilor oferite de Uniunea Europeană.

Accesarea de fonduri europene este esențială pentru dezvoltarea municipiului nostru, dar se pare că administrația locală actuală evită și a refuzat să lucreze cu Uniunea Europeană și implicit să aducă bani care să dezvolte municipiul.”

Dan Marcu subliniază, de asemenea, importanța colaborării trans-sectoriale și implicarea comunității în realizarea acestui proiect. „Succesul acestui demers depinde de capacitatea noastră de a lucra împreună – administrație locală, sector privat și cetățeni – pentru a transforma Rădăuțiul într-un oraș pilot pentru energia verde în România”, adaugă el.

Prin această inițiativă, candidatul AUR la primăria municipiului Rădăuți nu doar că își propune să aducă Rădăuțiul în fruntea mișcării verzi la nivel național, dar și să ofere o alternativă sustenabilă la modelele tradiționale de dezvoltare urbană și energetică. Viziunea sa pentru oraș combină progresul tehnologic cu respectul pentru mediu și comunitate, deschizând drumul către un viitor în care dezvoltarea economică și protecția mediului merg mână în mână.

Pe măsură ce campania electorală avansează, propunerea lui Dan Marcu devine un subiect de interes și discuție în rândul locuitorilor Rădăuțiului, atrăgând atenția asupra importanței tranziției energetice și a inovării în politica locală. Cu siguranță, proiectul mega parcurilor fotovoltaice va fi un punct important de referință în evaluarea promisiunilor electorale ale candidaților la primăria orașului.

Saptamanalul de Radauti