02/03/2023

Polițist de la IGPR, reținut pentru că ar fi luat mită de 300.000 de euro de la un afacerist din Suceava

Scris de Saptamanalul de Radauti


Procurorii de la DNA  –  Secția de combatere a corupției au anunțat că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și au reținut pentru 24 de ore un polițist de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice sub acuzația că a luat mită de 300.000 de euro într-un dosar la care lucra. Agentul de poliție Mihai Cătălin Bîzăran este din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigare a Criminalității Economice.

La finele lunii septembrie a anului trecut, nu mai puțin de 85 de percheziții s-au derulat în tot județul Suceava. Anchetatorii veniți în număr foarte mari din București anunțat că vizează destructurarea unor rețele de traficanți de material lemnos, care au fost puse pe picioare de afaceriști din Bogdănești și Cornu Luncii. Ramificațiile erau însă prin tot județul

Conform unor surse bine informate mituitorul este patronul unui gater din comuna Bogdănești. Acesta ar fi dat imensa sumă după ce i s-a promis că i se va diminua culpa i se va reduce prejudiciul și va ajunge în final să scape din dosar cu un acord de recunoaștere a vinovăției și o pedeapsă mică.

”În perioada 28 septembrie – 30 decembrie 2022, inculpatul Bîzăran Mihai-Cătălin, în calitate de lucrător de poliție judiciară delegat să efectueze activități de urmărire penală într-un dosar aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J), ar fi pretins de la o persoană vizată în cauza respectivă, pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și delapidare, suma de 300.000 euro (200.000 euro pentru sine și 100.000 euro pentru un intermediar).
Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpatul Bîzăran Mihai-Cătălin în schimbul promisiunii că:
– acesta ar face cercetări într-un anume sens, astfel încât prejudiciul să fie stabilit într-un cuantum redus precum și pentru a propune o soluție de clasare în cazul infracțiunii de evaziune fiscală;
– acesta ar interveni la procurorul de caz (asupra căruia a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență) astfel încât acesta din urmă să dispună soluția clasării pentru infracțiunea de evaziune fiscală și să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu persoana vizată pentru infracțiunea de delapidare.
În același context, inculpatul Bîzăran Mihai-Cătălin i-ar mai fi transmis aceleiași persoane informații nedestinate publicității din dosarul respectiv dar și cum se vor derula cercetările în continuare”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii au precizat că cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Saptamanalul de Radauti