Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava a anunțat că va demara primele cursuri de formare profesională din 2023 iar în baza semnalelor venite de la angajatori se va acorda prioritate calificărilor din domeniul construcțiilor.
AJOFM Suceava pregătește documentația de autorizare pentru cursurile de dulgher și fierar betonist, iar Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj, furnizorul autorizat partener, va obține luna viitoare autorizația pentru cursul de asfaltator.
Acest curs de asfaltator va fi o premieră pentru Suceava, o șansă de recalificare pentru cei care caută un loc de muncă și care ar avea șanse reale de angajare.
”Cei care doresc să se califice în aceste meserii, atât de căutate de angajatori, pot trimite deja online sau în format fizic o cerere tipizată la adresa suceava@anofm.gov.ro, urmând ca documentația de înscriere la curs să se completeze sub îndrumarea colegilor de la Centrul de Formare, tot online sau la sediile agenției și punctelor de lucru ale AJOFM Suceava”, a transmis inspectorul superior de comunicare din cadrul instituției, Anca Capverde.
Studiile minim necesare pentru accesul la cursurile de dulgher și fierar betonist sunt cele general obligatorii (8 sau 10 clase, în funcție de anul absolvirii), iar la cursul de asfaltator sunt necesare studii gimnaziale. Cursurile de dulgher și cel de fierar betonist au o durată de 5 luni fiecare, iar cursul de asfaltator durează 3 luni.
Șomerii înregistrați în baza de date a agenției și persoanele fără venituri sau cu venituri sub indicatorul social de referință (525 lei) au prioritate la înscriere și urmează gratuit cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Suceava.
La finalul cursului absolvit, sucevenii vor primi o diplomă de calificare recunoscută inclusiv în afara României.
Firmele care au proiecte mari de drumuri au nevoie evidentă de asfaltatori, o meserie pentru care ani buni de zile nu a existat pregătire și nici interes.
„Sunt proiecte mari de drumuri în derulare și altele care vor începe în curând și în mod evident va mai fi nevoie de forță de muncă pe acest segment. Noi, la Autotehnorom, avem trei eșaloane de lucru, cu câte 10 asfaltatori, pe care încercăm să îi menținem prin salarizarea pe care o oferim și prin seriozitate. Este foarte posibil ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să mai avem nevoie de unul-două eșaloane de asfaltatori, prin urmare salut organizarea acestor cursuri”, a declarat pentru Monitorul de Suceava omul de afaceri sucevean Ioan Vasile Rîpan.