10/01/2023

Tânărul împușcat de polițiști în timpul unei urmăriri a murit. Ce spune legea uzului de armă pentru șoferii care nu opresc la semnal  

Scris de Saptamanalul de Radauti


Tânărul în vârstă de 21 de ani împușcat de un polițist în urma unei urmăriri de câțiva kilometri de la Moldovița a murit marți, 10 ianuarie, la Spitalul Județean Suceava, unde era internat în stare gravă. Glonțul ajuns în abdomen, prin spate, i-a afectat grav organele interne tânărului. Starea acestuia s-a agravat brusc, deși inițial era conștient și cooperant, astfel că, deși operat, tânărul nu a putut fi salvat.

 
Tragedia de la Moldovița este amplificată mult de faptul că cel care a murit era pasager în mașina urmărită. Prin urmare, nu el a fugit de poliție ci doar s-a aflat în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Se pare că toți tinerii din mașină erau băuți. Cel de la volan a fugit prin pădure și a fost prins după câteva ore bune. Prin urmare alcoolemia reieșită la etilotest nu este prea relevantă dar se așteaptă rezultatele probelor de sânge.

Sâmbăta trecută, fiind în acțiune pe linie rutieră, polițiștii Secției Rurală Vama au încercat să oprească o mașină suspectă în care erau mai mulți tineri, în interiorul satului Moldovița. Șoferul nu a respectat semnalele și a accelerat.  Oamenii legii au plecat în urmărire, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune. După urmărirea pe drumul județean, fugarii au intrat pe un drum forestier, crezând probabil că mașina net superioară din punct de vedere al drumurilor accidentate îi va ajuta. Pe acest drum izolat, polițiștii au tras două focuri de avertisment în aer, iar al treilea spre mașină. Acest al treilea foc a fost fatal pentru tânărul de pe bancheta din spate.

Un procuror se va pronunța în urma anchetei punctuale dacă polițistul a acționat corect și în baza prevederilor legale

Conform art. 34 alin. 1 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea Poliției Române, în caz de necesitate poliţistul poate folosi, în situaţiile şi în condiţiile prevăzute de lege, forţa armelor albe sau a armelor de foc.

Totodată conform art. 47 alin. 1 lit e din legea nr. 17/1996, cu modificările ulterioare,  privind uzul de armă, polițistul poate face uz de armă  împotriva oricărui mijloc de transport folosit pentru imobilizarea infractorilor care,  după săvârșirea unei infracțiuni încearcă să fugă, precum şi împotriva conducătorilor acestora care refuză să oprească la semnalele regulamentare ale organelor abilitate, existând indicii temeinice că au săvârşit o infracţiune ori că este iminentă săvârşirea unei infracţiuni.

Mai concret, după somațiile legale, inclusiv focurile de armă în plan vertical, la care șoferul nu a răspuns, polițistul avea obligația de a încerca să oprească mașina prin executarea de foc spre pneuri. Polițistul a tras spre cauciucuri, dar în condițiile dificile ale urmăririi pe drum accidentat, glonțul s-a dus ceva mai sus. A intrat în mașină prin spate, a trecut prin roata de rezervă și a intrate în spatele tânărului aflat pe bancheta din spate.

Saptamanalul de Radauti