09/01/2023

Pedepse grele pentru un cuplu de proxeneți care a exploatat o minoră care era și însărcinată

Scris de Saptamanalul de Radauti


Tribunalul Suceava s-a pronunțat într-un caz delicat în care victimă a fost o minoră în vârstă de 16 ani care era însărcinată, avea mai mulți frați în îngrijire și care s-a prostituat în folosul a trei suceveni, printre ei și o femeie.

Soții Nicolai și Eva C., din satul Humoreni, comuna Comănești, respectiv Constantin J., din comuna Arbore, au fost trimiși în judecată în acest dosar pentru comiterea infracțiunii de trafic de minori.

Situația de fapt descrisă de procurorii de la DIICOT este următoarea. Fata de 16 ani provine dintr-o familie problemă. Era crescută doar de mamă și are patru frați mai mici, pe care îi avea parțial în îngrijire în anul 2016. Mai mult, în acel an, minora care abia împlinise 16 ani era însărcinată. Pe acest fond disperat, cu o situație financiară extrem de precară, minora a ajuns pe mâna proxeneților.

Soții Nicolai și Eva C. sunt acuzați că au recrutat-o în vederea exploatării sexuale prin obligare la practicarea prostituției pe fata de 16 ani. Practic, cei doi ar fi profitat de situația fetei, i-au oferit mici sume de bani sau țigări, după care i-au spus că dacă vrea să-i fie bine și să aibă venituri constante trebuie să facă sex pe bani cu bărbați pe care ei îi pot găsi.

Procurorii DIICOT susțin însă că fata a fost și amenințată, nu doar convinsă să se prostitueze.

”Deși inițial minora a refuzat să practice prostituția în folosul celor doi soți, ulterior aceștia au insistat și au amenințat-o că vor avea de suferit membrii familiei sale dacă nu va face ceea ce vor spune ei. În aceste condiții, în cursul anului 2016, minora a întreținut relații sexuale cu mai mulți bărbați, găsiți de C. Nicolai, banii astfel obținuți, respectiv sume cuprinse între 100 și 300 de lei pentru fiecare întâlnire cu un client, fiind primiți de acesta din urmă. O parte infimă din bani erau dați de către inculpat și minorei”, se arată în actul de sesizare a instanței.

Amenințările asupra minorei ar fi fost inclusiv cu un cuțit, cel puțin așa susține partea vătămată.

Relațiile sexuale se derulau, rezultă din anchetă, atât la domiciliul soților C., cât și la domicilii unde era transportată de aceștia. Mereu, fata era dusă de ambii soți, din cercetări rezultând că și Eva C. cunoștea foarte bine ce se întâmplă și nu își lăsa mai niciodată soțul singur cu fata de 16 ani, probabil din gelozie.

La circa două luni de la recrutarea de către soții C., fata a fost plasată, rezultă din cercetări, la inculpatul Constantin J., din Arbore, care a exploatat-o atât personal, după care a început să-i găsească clienți. Practic, acesta ar fi plătit pentru fată, după care i-a spus că trebuie să recupereze banii.

Anchetatorii au date certe că soții C. ar fi obținut peste 4.000 de lei din exploatarea sexuală a acestei minore. Este vorba de sumele despre care sunt date certe, interceptările telefonice arătând o activitate mult mai intensă a celor doi cu privire la găsirea de clienți. Mecanismul infracțional a fost confirmat și de mai mulți martori, preocupările infracționale ale celor trei fiind cunoscute în zonă.

Unele date arată că mai erau exploatate și alte fete minore, însă ancheta de față se referă doar la minora de 16 ani.

Procurorii au subliniat în cadrul anchetei că fata a ajuns să se prostitueze deoarece inculpaţii au profitat de starea de vădită vulnerabilitate în care se afla (sărăcie lucie, nevoia de bani, faptul că era însărcinată etc.), dar folosindu-se și de amenințări, cel puțin la început. Chiar dacă fata a acceptat la un moment dat situația, asta nu schimbă cu nimic faptul că era vorba de exploatarea unui minor.

Cu privire la inculpați, aceștia au recunoscut în parte acuzațiile și le-au minimalizat. De exemplu, Nicolai C., zis ”Elisei”, a declarat că minora i-a trimis mesaje pe telefon și i-a spus că nu are țigări și strictul necesar și i-a cerut să-i găsească pe cineva cu care să întrețină relații sexuale. Acuzatul a mai declarat că nu a făcut de pe urma fetei decât 150 de lei, o singură dată. Practic, aceștia au declarat că au vrut să o ajute pe fată să iasă din situația disperată în care se afla.

Datele de anchetă infirmă această variantă. În sat de știa de situația extrem de grea a minorei și a mamei sale, iar soții C. au profitat din plin de asta, susțin procurorii DIICOT.

Conform decizie Tribunalului Suceava, Nicolai C. a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru traficarea minorei, în total, cu tot cu un rest mai vechi, având de executat 6 ani, 10 luni şi 20 de zile de închisoare.

Eva C. (și ea mama mai multor copii) a primit 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.

Constantin J., din Arbore, al treilea inculpat, a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare. Decizia Tribunalului Suceava poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava. Nu este așadar definitivă, prin urmare inculpații se bucură încă de prezumția de nevinovăție. 

Saptamanalul de Radauti