12/01/2023

Trei zile de blocaj la zborurile de pe Aeroportul Suceava, situație fără precedent provocată de ceață

Scris de Saptamanalul de Radauti


Joi, 12 ianuarie, a fost a treia zi de blocaj de pe Aeroportul ”Ștefan cel Mare” Suceava, în total fiind deja mai mult de 1.000 de oameni afectați, călători care aveau de zburat spre diferite destinații din Europa. O parte din curse au fost anulate, altele reprogramate dar cele mai multe au fost relocate pe alte aeroporturi. Singurele care au de câștigat de pe urma acestei situații sunt firmele din Suceava și Rădăuți care au autocare de transport persoane și care au scos tot materialul disponibil pentru curse spre alte aeroporturi.    

Directorul aeroportului, Ioan Măriuța, a mărturisit că personal nu a mai întâlnit o astfel de situație, în care trei zile consecutive să nu se poată zbura aproape deloc de pe aeroportul sucevean din cauza ceții. 

Ceața nu s-a ridicat mai deloc, ba chiar s-a amplificat de la zi la zi. De exemplu, ceața de joi a fost și mai densă decât cea de miercuri.

Practic, începând de marți și până joi doar două curse aeriene au aterizat la Suceava, în cursul zilei de marți, una de la București și alta de la Milano – Bergamo. Alte 17 zboruri de la sau spre Suceava au fost anulate sau relocate în zilele de marți și miercuri.

Călătorii sunt în general nemulțumiți, nervoși, unii pentru că, spun ei, nu ar fi informați la timp despre soarta zborurilor. Sunt și destui care nu înțeleg situația și sunt revoltați că avioanele nu aterizează la Suceava.

Specialiștii în aviație spun că în ciuda sistemelor destul de performante aeroportul sucevean este mai afectat decât altele din cauza poziționării dintre două mari cursuri de apă.

Saptamanalul de Radauti