27/01/2021

Biserica Martirilor „IN MEMORIAM”, Suceava

Scris de Georgeta Olaru Leonte


Trecând prin Municipiul Suceava, mai exact prin spatele Palatului de Justiție, sigur v-a atras privirea o construcție interesantă, futuristă, ieșită din tiparele arhitectonice știute, de pe la noi. Mie mi s-a părut de necrezut că este biserică, deși mai văzusem ceva similar la Orșova, și apoi de neimaginat că e ortodoxă. Gândul m-a dus imediat la Catedrala Catolică din Iași, aflată în vecinătatea Mitropoliei Ortodoxe, ca să fac altă asociere de idei și stil. Știu că la construcția bisericilor sunt respectate anumite canoane, cum ar acoperișurile sau alte multe detalii care o arondează ortodoxiei. Se pare însă că ne putem obișnui și cu forme atipice, important este scopul în sine și percepția enoriașilor.

Oricum, la prima vedere nu o poți alătura în mod normal bisericilor noastre obișnuite, dar informându-mă, am aflat lucruri interesante care dezvăluie aspecte inedite, spectaculoase.

În această vară, m-am dus special să o văd și să o admir, să-i studiez detaliile și tot ce ține de această construcție fascinantă, care este Biserica ”Nașterea Maicii Domnului”, cunoscută și sub denumirea de Biserica Martirilor ”In Memoriam”. Este un lăcaș de cult ortodox, construit între 1996-2004 în Suceava. Edificiul religios este dedicat memoriei celor care s-au jertfit și au murit în închisorile comuniste.

Sursă Foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea bisericii în spatele Palatului de Justiție nu este întâmplătoare. În anul 1885 este construită de autoritățile austriece din Ducatul Bucovinei, o clădire, cu scopul de a servi ca sediu pentru mai multe entități organizatorice: Tribunalul, Judecătoria Districtuală și Cartea Funciară Suceava. În partea din spate a imobilului, este amenajată singura închisoare din acest district. Când Partidul Comunist Român vine la putere, la închisoarea de aici sunt aduși și încarcerați deținuți politici din toată Moldova, mulți dintre ei murind în grele suferințe. Din 1956 Penitenciarul este mutat la Botoșani. După 1989, când regimul comunist a căzut, pe peretele din spatele clădirii, în locul unde s-a aflat închisoarea, s-a amplasat o placă comemorativă cu următoarea inscripție: ”În această clădire au fost schingiuiți și martirizați, unii dintre cei mai buni fii ai neamului, care s-au jertfit pentru libertate, luptând împotriva comunismului.” În 1992, în spatele Palatului de Justiție este dezvelită și o troiță servind aceluiași gând, de a aminti de cei care au suferit în temnițele și lagărele comuniste între 1944-1989. Între preoții care au fost închiși aici se numără Iustin Pârvu, Alexandru Corneanu, Dobrescu Manolache, Dionisie Preda.

La inițiativa preotului Viorel Ioan Vârlan și a câtorva personalități locale, este înființată în 1994 Fundația ”In Memoriam”. Doi ani mai târziu, ia ființă Parohia Nașterea Macii Domnului, sub patronajul căreia se începe editarea unei reviste cu tematică spirituală ortodoxă. Pentru a putea ridica biserica închinată memoriei celor ce s-au jertfit în timpul dictaturii comuniste, preotul Vârlan călătorește în America pentru a strânge fondurile necesare. Doi ani mai târziu, este pusă piatra de temelie în spatele Palatului de Justiție. Costurile bisericii sunt acoperite prin intermediul fundației creștin-ortodoxe ”In Memoriam”, parțial venind fonduri și de la românii din America, Germania, Grecia.

Biserica are două hramuri. Primul, sărbătorit de Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie. Al doilea hram, sărbătorit pe 9 martie, de ziua celor 40 de mucenici din Sevastia, ziua de pomenire a celor ce s-au jertfit în temnițele regimului comunist din România și de pretutindeni.

Pe latura vestică a bisericii, din 2004 a fost amplasat un grup statuar din bronz, (unul dintre puținele reprezentări cu acest subiect) intitulat ”Familia Sfinților Martiri Brâncoveni”, care îl înfățișează pe voievodul Constantin Brâncoveanu împreună cu soția și cei șapte copii ai lor.

Sursă Foto: ro.wikipedia.org

Anul acesta, Parlamentul României a adoptat ziua de 16 august ca fiind ”Zi Națională de Conștientizare a Violențelor Împotriva Creștinilor”, zi ce nu a fost aleasă întâmplător, ci coincide cu Sărbătoarea Martirilor Brâncoveni, canonizați de Biserica Ortodoxă Română în 1992.

Ansamblul religios ”In Memoriam” din Suceava este întregit de Turnul Unirii, cu rol de clopotniță, ce se alătură într-o manieră simplistă, lipsit de detalii ornamentale, ceea ce îl pune într-o lumină aparte. Acesta a fost terminat recent dar nu a putut fi inaugurat din cauzele știute de toți. Turnul Unirii are trei fațete care reprezintă Sfânta Treime, cât și cele trei provincii românești, aici găsindu-se trei clopote.

În subsolul bisericii a fost organizată o sală muzeu, dedicată memoriei deținuților din închisorile comuniste, unde vor fi expuse exponate aparținând foștilor deținuți politici.

Biserica ”In Memoriam” este o biserică de Mileniul 3, alături de comorile medievale ale județului Suceava. Impresionează printr-un acoperiș ca o cupolă ce se scurge rotunjit pe pământ, în timp ce turla urcă vertiginos ca o frunte semeață. Arhitectul este Doru Olaș care a lucrat și la catedrala Nașterea Domnului din Suceava. În interior sunt mai multe puncte de atracție: altarul, vitraliile, elemente decorative din metal, mozaicuri interesante, iar pictarea pereților este în curs.

Este un loc plin de simboluri, încărcat de emoții și toate acestea nu ar fi existat dacă un preot nu ar fi deschis această cale spre aducere aminte. Pentru cei care nu știu, precizez că zbaterile și grijile ctitoririi acestei biserici aparțin preotului paroh Viorel Ioan Vârlan.

Georgeta Olaru Leonte