18/02/2022

Vulnerabilitățile primarului Loghin, au scos la mezat Rădăuțiul

Scris de Florin Cotos


Primarul „umbreluță” ar vrea să uităm că în urmă cu mai bine de doi ani a accidentat mortal o tânără de 15 ani. Dacă va fi găsit vinovat pentru producerea accidentului, Loghin își va pierde calitatea de primar al municipiului Rădăuți. În aceste condiții, tot mai multe voci vorbesc că Loghin este dependent de mai marii politicii județene, pentru a amâna cât mai mult verdictul în acest dosar.

Există vreo legătură între acest dosar și distrugerea termoficării?

Reacții extrem de vehemente la articolele publicate în Săptămânalul.ro privind legătura dintre primarul „umbreluță” și protejatul său de la SC Servicii Comunale, Adi Jecalo, și distrugerea sistemului de termoficare din municipiu, în care ni se atrăgea atenția că este „mult prea mult” să „invocăm accidentul auto în problema termoficării”, ne-au determinat să ne întrebăm cu adevărat dacă această vulnerabilitate a primarului poate avea vreo legătură directă cu distrugerea sistemului de termoficare și lăsarea în frig a mii de rădăuțeni.

Bineînțeles că nu suntem noi cei care putem oferi un răspuns la această întrebare, știm sigur însă că sunt profesioniști în domeniu care lucrează de zor și în această direcție. Noi putem observa doar că, în așteptarea unei sentințe care-l poate lăsa fără funcția de primar, Bogdan Loghin l-a sprijinit la conducerea SC Servicii Comunale pe profesorul Adi Jecalo, un personaj fără nicio calificare și nicio experiență în domeniu. De asemenea, știm sigur că rădăuțenii nu rămâneau în frig dacă Jecalo aproba, vara trecută, realizarea lucrărilor de mentenanță la centrală. Potrivit specialiștilor pe care i-am consultat, dacă vara trecută se realiza spălarea chimică a cazanului, așa cum s-a făcut în ultimii patru ani, cazanul nu ceda în această iarnă. Tot de la persoane bine informate știm că Jecalo a fost informat de mai multe ori cu privire la necesitatea efectuării lucrărilor de mentenanță, inclusiv a spălării chimice a cazanului, iar Jecalo a refuzat de fiecare dată să aloce fonduri în acest sens. Cum Jecalo a fost informat despre aceste lucrări inclusiv la Primărie, este puțin probabil ca decizia de a nu finanța mentenanța să nu fi fost dictată chiar de cel care-l protejează pe post: de primarul Loghin.

Trebuie precizat că centrala termică pe cogenerare a fost pusă în funcțiune în urmă cu 13 ani, iar centrala care a picat în această iarnă a fost folosită doar în ultimii cinci ani. Aceste informații demontează minciunile propagandei Loghin, care arătau că centrala are mai mult de 50 de ani și „era și așa uzată”.  

A scos Loghin Rădăuțiul la mezat?

Scenarii vehiculate în diverse medii speculează cu privire la soluțiile pe care le-ar avea primarul „umbreluță”, pentru a amâna un verdict în cazul accidentului mortal. Un asemenea scenariu arată că primarul ar putea scoate la vânzare, integral sau parțial serviciul de termoficare „care a fost distrus de predecesori”, poate vinde sau externaliza serviciul de colectare și transport gunoi menajer „că și așa luăm amenzi multe” și ar putea semna orice contract ar vrea ACET Suceava pentru următoarele lucrări în municipiu, numai să obțină sprijinul necesar amânării verdictului în cazul accidentului.

Bineînțeles că și Bogdan Loghin beneficiază de prezumția de nevinovăție, dar acțiuni și nonacțiuni ca cele observate cu sistemul de termoficare, ne fac să ne întrebăm serios dacă mai putem avea încredere în deciziile primarului Loghin.

Accidentul de circulație, principala vulnerabilitate a lui Loghin

Accidentul în care a fost implicat Bogdan-Andrei Loghin a avut loc la începutul lunii decembrie a anului 2019. O fată în vârstă de 15 ani a vrut să traverse drumul naţional din localitate, DN 17A, prin apropierea unui magazin, însă nu pe un loc marcat. Bogdan-Andrei Loghin, aflat la volanul unei autoutilitare marca Ford Tranzit, se deplasa dinspre centrul localităţii spre comuna Marginea.

La un moment dat, conducătorul autoutilitarei a fost surprins de apariţia pe carosabil a unei tinere care se angajase în traversarea străzii prin loc nepermis şi fără a se asigura, în dreptul magazinului La Doi Paşi, condiţii în care nu a mai putut evita impactul cu aceasta. Minora a fost lovită cu partea stânga-faţă a maşinii şi proiectată pe partea carosabilă. La locul accidentului au sosit în cel mai scurt timp autospeciale de la SAJ şi SMURD care i-au acordat primul-ajutor, apoi au transportat-o pe minoră la Spitalul Municipal Rădăuţi, însă din cauza leziunilor deosebit de grave fata a murit la scurt timp la unitatea spitalicească din Rădăuţi.

Bogdan-Andrei Loghin a fost verificat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea 0, după care i s-au recoltat probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei în sânge. La acea vreme, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar cercetările se derulează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

Procurorii din Rădăuți au precizat că față de Bogdan-Andrei Loghin se efectuează cercetări pentru infracțiunea de ”ucidere din culpă”, dar și faptul că până la finalul anchetei beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Florin Cotos