Polițiștii suceveni atrag atenția asupra faptului că infractorii sunt într-o continuă dinamică și încearcă în permanență să profite de toate momentele de slăbiciune și vulnerabilitate ale victimelor pentru a realiza câștiguri financiare facile. Hoții se folosesc de metode care mai de care mai ingenioase iar polițiștii au oferit și un exemplu recent, de zilele trecute.
Scenele s-au derulat într-un bar din Gura Humorului. Un tânăr în vârstă de 23 de ani juca biliard cu câțiva prieteni iar la un moment dat a intrat în vorbă cu patru fete excesiv de prietenoase.
Pe parcurs, tânărul s-a apropiat mai mult de una din fete (în vârstă de 17 ani, a rezultat ulterior din ancheta poliției).
La un moment dat, fata și tânărul au coborât pe scările de acces către bar, iar acolo s-au sărutat. A fost momentul în care minora i-a furat lanțul de aur de la gât și a dispărut înainte ca tânărul să realizeze că a fost victima unui furt. Fata a fost identificată câteva zile mai târziu de polițiști. Foarte important, lanțul de aur în valoare de 9.000 de lei a fost recuperat și predat tânărului în vârstă de 23 de ani, din Mănăstirea Humorului.
”Metoda <îmbrățișării> reprezintă un mod de acțiune facil și rapid, bazat pe o diversiune de moment și un act infracțional rapid. Când actul infracțional în sine este asezonat și cu puțin sentiment pasional… prejudiciul este cu siguranță produs. Având în vedere situațiile de aglomerare a unor zone din proximitatea lăcașurilor de cult și a mănăstirilor sucevene, precum și riscul săvârșirii unor infracțiuni de furt, în special din genți și buzunare, polițiștii reiterează apelurile la prudență și adoptarea unui comportament preventiv. Nu purtați asupra dumneavoastră sume de bani excesive sau bijuterii în mod ostentativ și nu intrați în conflicte sau alte discuții cu persoane necunoscute”, sunt recomandări transmise de reprezentanții IPJ Suceava.
Polițiștii suceveni au avertizat și asupra faptului că mulți suceveni stau cu ușile la apartament deschise iar asta este foarte periculos. Sunt hoți care chiar asta foc, încearcă intrarea iar dacă este deschis pătrund pe hol și în câteva secunde pun mâna pe un bun de valoare și fug. De multe ori în holul locuinței se află telefonul sau portofelul proprietarului.
Un alt mod de operare care vizează direct vârstnicii este pătrunderea în locuință sub pretextul cerșetoriei. Se pune apoi în aplicare un scenariu de distragere a atenției victimei iar pasul următor este furtul.
În mediul urban, hoţii vizează locuințe din zonele intens populate, iar în mediul rural locuințe izolate.