03/05/2023

Un urmărit general timp de 20 de ani a obținut punerea de îndată în libertate și redeschiderea procesului în care a fost condamnat 

Scris de Saptamanalul de Radauti


Un caz intens mediatizat la finele anului trecut, legat de prinderea și încarcerarea unui bărbat din Horodnic de Jos pentru o tentativă de omor din 1999, pentru care era condamnat definitiv din anul 2003, revine în actualitate în mod surprinzător. 

Dorel Țigănescu, din Horodnic de Jos, a fost pus în libertate de îndată și va beneficia de rejudecarea procesului în care a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor.

Dorel Țigănescu a fost reprezentat în instanță de Cabinetul de Avocat Iliescu Alexandru Elvir, care a reușit să convingă judecătorii că acesta nu a avut un proces echitabil, fiind judecat în lipsă.

Judecătorii l-au judecat atunci în lipsă pentru că Dorel Țigănescu nu mai era în țară, fiind fugar, însă în baza unor prevederi mai recente ale Curții Constituționale s-a stabilit că are dreptul la un proces în care să se apere.

Dorel Țigănescu a fost pus în libertate sub control judiciar prin decizia Curții de Apel din data de 26 aprilie a.c., având impus un grafic de supraveghere la Poliția municipiului Rădăuți și interdicția de a părăsi județul Suceava.

În 1999, Dorel Țigănescu se afla acasă, la Horodnic de Jos, unde a participat la o discotecă ce a avut loc la căminul cultural.

Pe timp de noapte, mai mulți tineri au fost implicați într-o altercație. Din ancheta de la acea vreme s-a stabilit că Dorel Țigănescu i-a aplicat unui alt tânăr, S.S., din Sucevița, o lovitură de cuțit în zona abdominală. Victima a fost înjunghiată grav, suferind perforație de organe și având viața pusă în primejdie. Fapta a fost încadrată la tentativă de omor, în urma anchetei judiciariștilor de atunci și a unui procuror criminalist.

În iulie 2003, Dorel Țigănescu a fost condamnat definitiv de Tribunalul Suceava la o pedeapsă de 7 ani și 6 luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor. Inculpatul nu a făcut recurs, fiind fugit din țară iar sentința a rămas definitivă.

Anul trecut, în luna octombrie, Dorel Țigănescu a ajuns după gratii, într-un penitenciar din România, după ce a fost interceptat la un moment dat în Anglia, sub identitate falsă.

În Anglia, cu ajutorul unei false identități, suceveanul și-a întemeiat o familie și a legat noi relații de prietenie, ștergându-și practic trecutul cu succes. Însă numai până la un punct….

După ce s-au adunat date, Dorel Țigănesu a fost arestat provizoriu de autoritățile britanice și apoi extrădat și închis într-un penitenciar din România, în vederea executării pedepsei.  

Suceveanul își susține nevinovăția și spune că nu el a aplicat acele lovituri care îi puteau fi fatale celui înjunghiat. 

Saptamanalul de Radauti