03/05/2023

Autocamion plin cu bușteni de proveniență ilegală, interceptat de activistul Daniel Bodnar

Scris de Saptamanalul de Radauti


Aflat în scaun cu rotile și deplasându-se greu, cu un cadru, activistul de mediu Daniel Bodnar și cei din echipa sa reușesc să livreze poliției periodic cazuri de transporturi mari de lemn ilegale.

Ultimul caz este de marți după-amiază.

În jurul orei 17.15, polițiștii de la Secția Rurală Vama au fost sesizați prin 112 cu privire la faptul că pe raza satului Ciumârna, comuna Vatra Moldoviței, se deplasează un autotren încărcat cu bușteni fără aviz de transport. Daniel Bodnar a relatat că s-a intersectat cu autotrenul cu numărul SV 32 MLD în trafic și, pentru această mașină nu exista nici un aviz. De la momentul apelului și până la intervenția echipajului de poliție autoutilitara a intrat în curtea unei societăți comerciale din satul Ciumârna și s-a început descărcarea din materialul lemnos. Ulterior, la cererea polițiștilor, administratorul a sistat descărcarea buștenilor și ulterior i-a încărcat la loc.

La fața locului au ajuns și șeful Secției 14 poliție Vama, fiind informat și procurorul de serviciu din cadrul parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.

Administratorul a făcut o ultimă încercare de a-i păcăli pe polițiști și a emis un aviz de însoțire pentru cantitatea de 13,9 mc lemn rotund molid.

Polițiștii au constatat fără dubiu că avizul a fost emis ulterior plecării cu încărcătura astfel că acesta doar și-a complicat și mai mult situația, depozitul de lemne urmând a fi verificat minuțios pentru a se stabili de ce jonglează atât de ușor administratorul cu cantitățile de lemn.

Din ancheta poliției a rezultat faptul că administratorul SC Gresie Moisa SRL, la data de 2 mai, în jurul orei 17.00, a încărcat autoutilitara cu material lemnos dintr-o platformă primară avută în exploatare și a inițiat transportul spre depozitul societății fără a emite aviz de însoțire. Pe traseu, ajuns în zona altei platforme primare, a emis avizul de însoțire pentru cantitatea de 13,9 mc lemn rotund molid.

Din datele activiștilor rezultă că firma face transporturi pe distanțe mici, de câțiva kilometri, în comuna Vatra Moldoviței, iar mare parte din lemn este de proveniență ilegală. Având în vedere acest transport, datele activiștilor de mediu au altă greutate. De altfel, firma care deține respectivul camion avea ultimul aviz legal emis abia pe 29 aprilie. 

Polițiștii au întocmit dosar penal privind infracțiunea de „transportul cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, transportul fiind evident ilegal. Polițiștii au dispus prin ordonanță indisponibilizarea autotrenului. Foarte probabil, dacă se va confirma cantitatea de peste 10 mc, vehiculul va fi confiscat. 

Autocamionul încărcat cu material lemnos a fost condus de polițiști la Depozitul de bușteni Dragoșa, din cadrul Ocolului Silvic Vama, unde a fost predat în custodie organelor silvice. Pe 3 mai, inspectorii Gărzii de Forestiere vor inventaria exact materialul lemnos.

Se poate pune evident întrebarea și ce fac polițiștii din zona Vama – Vatra Moldoviței, care gestionează zona în care iată au răspuns prompt dar…  numai după ce un om în scaun cu rotile a venit la Vatra Moldoviței și a monitorizat traficul. Atrage atenția și că transportul de bușteni fără vreun aviz se făcea în plină zi, aparent fiind greu să treacă neobservat.

Saptamanalul de Radauti