02/05/2023

Amendă pentru un incendiu neanunțat la plop energetic, cu afectarea factorilor de mediu

Scris de Saptamanalul de Radauti


Comisarii Gărzii de Mediu Suceava s-au autosesizat în data de 1 mai cu privire la izbucnirea unui incendiu pe un teren din satul Dănila, comuna Dărmănești. Autosesizarea a venit pe fondul unor evidente probleme pe linie de mediu provocate de un incendiu extins la o cantitate de plop energetic.  

 ”La verificările în teren s-a constatat producerea unui incendiu de vegetație uscată pe o suprafața de aproximativ 1.000 mp, incluzând și o suprafață de aproximativ 80-100 mp pe care era depozitată o cantitate de 100 mc plop energetic”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Suceava.

Flăcările au mistuit 50-70 mc plop energetic aparținând unui operator economic. Pentru stingerea incendiului a fost nevoie de intervenția echipajelor de la ISU “Bucovina” Suceava.

Operatorul economic avea obligația legală de a lua măsuri imediate de a anunța incendiul și de a nu se ajunge la extindere și dimensiunea la care s-a ajuns. 

”Operatorul economic a fost sancționat cu amenda contravențională în valoare de 30.000 lei conform prevederilor O.UG.nr. 195/2005 privind protecția mediului pentru că nu a anunțat autoritățile publice teritoriale de protecția mediului, respectiv Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Suceava despre producerea acestui incident (incendiu) care a condus la afectarea factorilor de mediu. Totodată au fost stabilite măsuri cu termene ferme de realizare”, a transmis Garda de Mediu Suceava.

Saptamanalul de Radauti