30/04/2023

Un activist de mediu a fost ajuns din urmă de infracțiunile din trecut

Scris de Saptamanalul de Radauti


Un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Moldovița, care a încercat să se facă mai cunoscut în ultima perioadă în calitate de activist de mediu, având destul de mulți susținători în comunitate, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 3 ani, 11 luni și 10 zile de închisoare, fiind încarcerat în Penitenciarul Botoșani.

Gheorghe Oblezniuc s-a prezentat de bunăvoie la poliție în cursul zilei de vineri, 28 aprilie, nu înainte de a da câteva interviuri în care s-a plâns că faptele pentru care a fost condamnat au fost amplificate iar cei care comit ilegalități mari la Moldovița pe linie de exploatare lemn sunt bine mersi. Bărbatul a vorbit de ”câteva brațe de lemne” adunate din pădure în trecut însă datele din dosarele procurorilor sunt total diferite.  

O scurtă analiză a sentințelor arată că Gheorghe Oblezniuc a ajuns la pușcărie după ce a adunat mai multe condamnări și mai ales nu a respectat termenele de încercare și nici măsurile de supraveghere. Judecătorii nu au fost în nici un caz aspri față de el.

Bărbatul a fost judecat și condamnat pentru infracțiunile de ”inducere în eroare a organelor judiciare”, în perioada în care se afla în termenul de încercare al unei condamnări cu suspendare pentru infracțiunile de  „ultraj”, „tăierea fără drept de arbori” și „furt de arbori”. Chiar și așa, cu noul dosar, Oblezniuc a primit tot o pedeapsă cu suspendare inițial. S-a ajuns în cele din urmă la revocarea suspendării pedepselor.   

Cea mai mare parte din pedeapsa lui Oblezniuc este pe o faptă din 5 ianuarie 2018. La acea dată, doi lucrători silvici de la Ocolul din Moldoviţa au mers împreună cu doi poliţişti în pădure pentru că aveau informaţii că mai multe persoane taie ilegal arbori. La faţa locului au fost depistaţi Pavel şi Gheorghe Oblezniuc, precum şi o cantitate de 60 mc de material lemnos tăiat fără drept.

La vederea silvicultorilor, cei doi fraţi au devenit violenţi şi i-au atacat, iar poliţiştii aflaţi mai în spate au observat scena şi pentru a-i potoli pe recalcitranţi au intervenit, trăgând inclusiv un foc de avertisment în aer.

Gheorghe Oblezniuc era deja un client mai vechi al silvicultorilor din Moldoviţa. Pe lângă condamnări pentru furt de animale şi tâlhărie, bărbatul mai avea atunci trei dosare penale pentru furt din pădure, prejudiciul total fiind de peste 60.000 de lei.

Saptamanalul de Radauti