30/04/2023

Transport ilegal de bușteni cu un camion cu prelată, dejucat de activiștii de mediu

Scris de Saptamanalul de Radauti


Un transport mare de cherestea de proveniență ilegală a fost confiscat de polițiștii de la Vicovu de Sus în urma unei apel venit sâmbătă după-amiază de la activistul de mediu Daniel Bodnar.  

Grupul de activiști a sesizat că se descarcă material lemnos dintr-un autocamion cu prelată în incinta unei societăți iar transportul nu apare în aplicație. 

Un echipaj de la Poliția orașului Vicovu de Sus s-a deplasat la locul indicat, în incinta SC Scorpion, unde a fost găsită autoutilitara MAN din care erau deja descărcați 10 bușteni.

Polițiștii i-au cerut administratorului să urce înapoi buștenii în autocamion, pentru inventariere la sediul Ocolului Silvic Putna-Centrul de prelucrare a lemnului Putna.   

În urma inventarierii de către lucrătorii silvici a rezultat că era transportat lemn buștean molid și lemn buștean brad, în total 7.97 mc lemn fără nici un aviz.  

Administratorul nu a putut prezenta nici un document de transport și nici o justificare pentru bușteni.  

Pe lângă lemnul în valoare de aproape 4.000 de lei, polițiștii au mai aplicat încă o amendă de 4.000 de lei, privind acte de comerț ilicit cu lemn. Acestea sunt sancțiunile care se pot aplica legal în acest moment în cazul unui astfel de transport ilegal.

Activiștii insistă pe necesitatea ca pragul pentru confiscarea camionului să scadă de la 10 la 5 mc. 

Saptamanalul de Radauti