22/12/2021

Un lup crescut într-o gospodărie din Straja a fost confiscat și adus la Zoo Rădăuți

Scris de Florin Paiu


Comisari de la Garda de Mediu Suceava, împreună cu un reprezentat de la Agenția de Protecție a Mediului, medici veterinari de la Direcția Sanitar Veterinară, un paznic de vânătoare și un polițist de la Vicovu de Sus s-au deplasat la domiciliul unui bărbat din Straja, la câteva zile după ce polițiștii constataseră că respectivul crește un lup în padocul câinelui.
Deținătorul le-a relatat polițiștilor că în urmă cu doi ani a cumpărat de la o persoană necunoscută puiul de lup, pe care l-a crescut și îngrijit în tot acest timp. Omul era foarte atașat de lupoaică și s-a constatat că animalul era bine îngrijit și dezvoltat corespunzător vârstei. Sesizările au venit după ce localnici din Straja au auzit urletele de lup pe timp de noapte și probabil s-au speriat.
Animalul a fost tranchilizat și evaluat de un medic veterinar în vederea relocării la Grădina Zoologica a municipiului Rădăuți. În aceeași zi lupoaica a fost transferată la Zoo Rădăuți.
Bărbatul din Straja a fost amendat cu 1.000 de lei și i s-a confiscat animalul.
Omul s-a despărțit cu lacrimi în ochi de lupoaică, având totuși consolarea că o va putea vedea, atunci când va dori, la Grădina Zoologică Rădăuți.
Lupoaica a intrat în carantină la Zoo Rădăuți, pentru analize, deparazitare și pregătirea de transfer în padocul lupilor.
Lupii din parcurile zoologice pot trăi până la vârsta de 16 ani.

Florin Paiu