04/04/2023

Un autotren de 30.000 de euro a fost ridicat de polițiști în urma unei sesizări a activistului Bodnar

Scris de Saptamanalul de Radauti


O sesizare a activistului de mediu Daniel Bodnar din data de 31 martie s-a soldat în cele din urmă cu confiscarea unui autotren cu remorcă evaluat la 30.000 de euro. Activistul a reclamat că un autotren urmărit de patru zile de echipa de activiști ar transporta dinspre Piatra Neamț spre Egger Rădăuți lemn fără proveniență legală. Reclamația acestuia s-a confirmat doar în parte însă cercetarea penală nu este încă finalizată. 

Deși sesizarea activistului a fost realizată pe 31 martie, inventarierea s-a realizat abia luni, 3 aprilie, din lipsă de personal silvic.

În urma măsurătorii a rezultat că în autotren se afla cantitatea totală de 34,8 mc materiale lemnoase, speciile anin alb și negru.

Din această cantitate, peste 15 mc lemn era anin alb, specie care nu figura înscrisă în avizul de însoțire. Prin urmare, această cantitate nu a putut fi justificată legal.

Fiind vorba de mai mult de 10 mc lemn neînsoțit de documente specifice de transport, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală iar în această situație legea prevede și confiscarea mijlocului de transport.

Autotrenul marca Volvo și semiremorca marca Kogel, în valoare estimativă de 30.000 euro, au fost ridicate și depozitate la locația special amenajată a poliției de la Trei Movile.

Ancheta din acest caz nu a fost finalizată, existând suspiciuni și că materialele lemnoase transportate ar proveni dintr-o altă locație decât cea de unde a fost emis avizul de însoțire. Se continuă ancheta privind locul de emitere a avizelor de însoțire, cât și pe traseele de transport al materialelor lemnoase, în vederea clarificării tuturor aspectelor semnalate.

Activistul de mediu Daniel Bodnar a mulțumit pentru colaborarea și implicarea polițiștilor, deși a avut un scandal cu unul dintre polițiști care a vrut să-l amendeze pentru jigniri aduse la adresa sa.

”Polițiștii care își fac datoria merită respectul și aprecierea noastră”, a transmis activistul de mediu.

Saptamanalul de Radauti