29/05/2022

Trei transporturi de cherestea plecate de la Frătăuți, oprite în urma unor filtre rutiere

Scris de Florin Paiu


Polițiștii de la Secția Rurală Bălcăuți au acționat, sâmbătă, 28 mai, în baza unor date și informații legate de transporturi de cherestea de pe piața neagră. Au fost instituite filtre de control pe zona Bălcăuți-Siret iar rezultatul a fost depistarea a trei transporturi fără acte.
Sunt date că această filieră de transport era dezvoltată. Nu sunt transporturi de cantități mari, ci transporturi mai mici și multe la număr, tocmai pentru ca legea să fie mai ușor de eludat.

Sâmbătă dimineață, în jurul orei 7.20, polițiștii de la Secția 13 Bălcăuți au oprit pe drumul comunal 35A o autoutilitară care se deplasa spre Grămești. La volan era un bărbat din Frătăuții Noi care nu avea vreun document pentru cheresteaua pe care o transporta.
Materialul lemnos a fost inventariat de un maistru silvic din cadrul Ocolului Silvic Pătrăuți, constatându-se că autoutilitara transporta un număr de 214 bucăți de cherestea – molid-tivită, de diferite dimensiuni, totalizând cantitatea de 2,805 mc material lemnos. Șoferul a fost amendat iar materialul lemnos confiscat.
Tot dimineață, puțin după ora 7.00, un alt echipaj a oprit, pe DJ 209D, la Calafindești, o autoutilitară condus de un alt șofer din Frătăuții Noi.
Nici de această dată conducătorul auto nu a putut prezenta aviz de însoțire, declarând că nu deține documente de proveniență și transport a materialului lemnos.
Această a doua autoutilitară transporta 251 bucăți de cherestea – molid-tivită, de diferite dimensiuni, totalizând cantitatea de 3,5 mc material lemnos.
Pe lângă confiscarea lemnului, șoferul a fost amendat cu 2.000 de lei
Materialul lemnos a rămas în custodie la sediul Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți și urmează a fi valorificat de către Ocolul Silvic Adâncata.
Acțiunea a continuat și sâmbătă seară. În jurul orelor 21:10, polițiștii Secției nr. 13 Poliție Rurală Bălcăuți, au oprit o altă autoutilitară condusă de un bărbat din Frătăuții Noi.
Această mașină transporta un număr de 52 bucăți cherestea, de diferite dimensiuni în aceleași condiții.

În ultima săptămână polițiștii au demarat o adevărată ofensivă față de afaceriștii ilegali cu lemn, fiind confiscate mari cantități de material lemnos și patru mașini de transport.

Polițiștii de la Biroul Protecția Fondului Forestier Suceava au acționat, joi, 26 mai, în baza unor informați legate de un depozit din comuna Brodina în care s-ar afla o mare cantitate de lemn de proveniență ilegală.
Împreună cu inspectorii Gărzii Forestiere Suceava polițiștii au descins la IF Zepciuc, din Brodina, unde au efectuat un control al stocului faptic al materialului lemnos deținut în depozitul societății.
În urma realizării balanței dintre stocurile scriptice raportate în SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate în depozitul societății, s-a constatat faptul că operatorul economic deținea în depozit cantitatea de 44,265 mc lemn rotund de lucru rășinoase fără documente care să ateste proveniența legală.
Polițiștii au luat măsura amendării administratorului cu suma de 10.000 lei, în baza Lg. 171/2010, cu măsura complementare a confiscării celor peste 44 mc lemn de lucru rășinoase, cu o valoare de 8.853 lei.

Florin Paiu