În emisiunea Față în Față, realizată de Marius Cocoș la Radio VIVA Rădăuți, avocatul Traian Andronachi, fostul manager al Spitalului Municipal Rădăuți a vorbit despre acțiunea pe care a deschis-o în instanță, pentru anularea hotărârii prin care a fost modificată organigrama primăriei și a instituțiilor subordonate Consiliului Local. Avocatul a prezentat în emisiune argumentele care ar putea anula hotărârea prin care au fost desființate 34 de posturi.
„M-am bucurat săptămâna trecută când am văzut că Tribunalul Timiş a admis acţiunea introdusă de un coleg de breaslă din Timişoara împotriva unei Hotărâri de Consiliu Local prin care primarul Timişoarei a mers exact pe aceeaşi variantă ca şi primarul Rădăuţiului şi a modificat organigrama Primăriei Timişoara. De ce zic că m-am bucurat? HCL de la Timişoara a fost adoptată pe 15 iunie. Pe 3 septembrie a fost pronunţată decizia Tribunalului Timiş. La Rădăuţi, HCL a fost adoptată pe data de 15 iulie şi noi avem termen de judecată pe 16 septembrie. Deci s-a mişcat puţin mai repede procesul decât la Timişoara. În condiţiile în care se respectă logica elementară, feeling-ul pe care îl am eu este că acest proces este imposibil să nu fie câştigat, atât timp cât legislaţia prevede în mod clar şi explicit că, pentru a face modificări de organigramă, de structură, ai nevoie de nişte avize.
Ori, în momentul de faţă, inclusiv în răspunsul pe care l-am primit de la Instituţia Prefectului, aceste avize lipsesc. Pentru acest proiect, Instituţia Primăriei nu are aviz de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în condiţiile în care prin HCL domnul primar vrea să desfiinţeze personalitatea juridică a Direcţiei de Asistenţă Socială, care este înfiinţată prin lege. Mai mult decât atât, prin HCL, domnul primar modifică atribuţiile secretarului municipiului. Acesta nu se subordonează primarului din acea unitate administrativ-teritorială, el este verificat de legalitate de Instituţia Prefectului şi face parte dintr-o altă tagmă. În plus, domnul primar modifică prin această HCL şi atribuţiile viceprimarului, care, de asemenea, intră sub o altă incidenţă legală. N-are rost să vă explic în ce constă acţiunea, pentru că sunt în jur de 20 de pagini de motive de nelegalitate, dar mai punctez unul dintre ele. Pentru a umbla la structura instituţiilor de cultură, legislaţia spune că ai nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor. Ori la Rădăuţi HCL a fost adoptată cu votul majorităţii simple.
Aşa că aşteptăm cu real interes data de 16 septembrie, când Tribunalul Suceava va fi învestit cu soluţionarea acestui doar. Dosarul are două capete de cerere mari, pe data de 16 se judecă suspendarea, în condiţiile în care Instituţia Primăriei nu va solicita amânare. Mai departe, procesul urmează să meargă pe fond, cu anularea actului administrativ. Am fost contactat de marea majoritate a celor 34 de angajaţi ai Primăriei care sunt vizaţi de această restructurare. Procesul este „pro bono”, vreau să îi ajut pe oameni, pentru că nu poţi să faci ce vrei tu, cum vrei tu şi când vrei tu, chiar dacă îţi sunt „aliniate” toate instituţiile de forţă politică ale statului. Înţeleg preşedintele de Consilu Judeţean al meu, prefectul meu (că prefectul avea obligaţia să facă ceva şi nu a prea făcut); consiliul Local al meu, totul este „al lui”. A făcut toate schimbările în toate instituţiile din Rădăuţi, a călcat legislaţia în picioare, a călcat moralitatea în picioare.
Dar să-ţi baţi joc de oamenii aceştia şi să afirmi că faci o economie de un milion de euro prin această restructurare… şi în secunda doi, prin aceeaşi organigramă, prin măsurile pe care le adopţi şi prin posturile pe care le înfiinţezi restructurezi 34 de posturi de „pălmaşi”, că aşa le spune cineva, şi înfiinţezi 33 de posturi de director şi tu spui că faci economie? OK, dar chiar toţi suntem proşti?”, a spus Traian Andronachi în emisiunea moderată de Marius Cocoș.