07/12/2023

Traian Andronachi a fost demis abuziv de la conducerea Spitalului Rădăuți de primarul Loghin, au decis judecătorii

Scris de Florin Paiu


Managerul demis al Spitalul municipal Rădăuți, Traian Andronachi, are de încasat toate drepturile salariale începând din martie 2021, când a fost demis din funcție, în urma solicitării primarului Bogdan Loghin.

Deși decizia nu este definitivă, ea este executorie, prin urmare Andronachi își poate solicita pe cale oficială când dorește drepturile financiare, plus penalitățile. De asemenea, el poate reveni când dorește (dacă dorește) pe funcția de manager. 

Miza acestui litigiu este enormă și în contextul în care cei doi vor fi probabil principalii contracandidați la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Rădăuți.  

Magistrații de la Tribunalul Suceava au motivat după un an și nouă luni decizia prin care au desființat Hotărârea prin care managerul de la acea vreme, Traian Andronachi, a fost demis.

Succint, judecătorul care a analizat dosarul a stabilit că hotărârea și procedura nu au fost legale. Solicitarea primarului de Rădăuți a venit brusc și fără respectarea procedurii.

”Conform menţiunilor din procesul verbal al şedinţei Consiliului de Administraţie a Spitalului din 5 martie 2021, această şedinţă a fost convocată în aceeaşi zi ( 5 martie), fără să le fi fost puse la dispoziţie documentele aferente punctelor înscrise pe ordinea de zi ce urmau a fi puse în discuţie. De asemenea, pe ordinea de zi menţionată chiar în preambulul procesului verbal de şedinţă nu figurează vreo propunere de revocare a reclamantului din funcţia de manager, ci figurează doar „solicitarea formulată de Primarul mun. Rădăuţi Consiliului de Administraţie prin adresa nr. 3975 din 4 martie 2021”. În procesul verbal al şedinţei, după consemnarea dezbaterilor ce au avut loc pe marginea sesizării primarului, se arată că se propune şi se supune la vot încetarea contractului de management, respectiv revocarea din funcţie a managerului, pentru care au votat favorabil doar reprezentanţii administraţiei publice locale (respectiv reprezentantul Primarului şi cei doi reprezentanţi ai Consiliului Local), în timp ce reprezentaţii DSP au votat împotrivă”, se arată în motivarea instanței.

Instanța a decis repunerea lui Traian Andronachi în situaţia anterioară prin reintegrarea acestuia în funcţia de manager al Spitalului „Sf. Doctori Cosma şi Damian” Rădăuţi, în timp ce Primăria și Spitalul trebuie să achite drepturile băneşti cuvenite pentru perioada cuprinsă între data de 10 martie 2021 şi data reintegrării efective.

Florin Paiu