08/12/2023

Prefectul de Suceava anunță perioadă grea în trafic pe fondul avalanșei de tiruri ucrainene

Scris de Saptamanalul de Radauti


Poliția de Frontieră a anunțat încă de la finele săptămânii că a sesizat o nouă creștere accentuată  a numărului de camioane ucrainene care tranzitează România.

Aglomerația s-a resimțit în primă fază în vămile din Satu Mare.

În doar câteva zile, cozi de peste 20 de kilometri s-au format și pe E 85, spre Punctul Vamal Siret.

Protestele transportatorilor de marfă poloni și sloveni care blochează traficul de mărfuri din Ucraina spre Europa au dus la o reconfigurare a traseului transportatorilor de marfă ucraineni dinspre Polonia și Slovacia spre Ucraina, pe circuitul Ungaria – România – Ucraina.

Conform datelor transmise de Prefectura Suceava, coada pe sensul de ieșire din România spre PTF Siret are 18-20 de kilometri, în condițiile în care a avut și 23 de kilometri acum 2-3 zile. S-a intervenit și se intervine cu patru echipaje rutiere.

E 85, după Grănicești, spre Siret, este ocupat de tiruri, cu excepția unei benzi. În aceste condiții, pe sensul Siret spre Dărmănești, traficul a fost mutat pe DJ 209D Siret-Calafindești- Dărmănești.  

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat, vineri, în conferință de presă, că actualul context internațional, lipsa rutelor ocolitoare, restricțiile de tonaj pe toate drumurile naționale din județ, toate coroborate, fac probabilă o situație și mai complicată față de decembrie 2022, când de asemenea u fost cozi mari spre Vama Siret, până după Crăciun.    

Se estimează că se va ajunge la o coadă de vehicule grele, spre PTF Siret, de 30 de kilometri. Iar atunci când coada va depăși intersecția cu DN 2 H, spre Milișăuți, situația poate deveni critică pentru întreg traficul.

Ca veste bună, modernizarea Vămii Siret va duce la dublarea numărului de camioane procesate în 24 de ore, de la aproximativ 1.000 de camioane/zi, cât este acum, la 2.000 de camioane/zi, concomitent cu asigurarea logisticii și a personalului necesar, de către autoritățile vamale.

Saptamanalul de Radauti