19/12/2023

Spitalul Rădăuți, trimis în judecată pentru ucidere din culpă după moartea prin cădere de la înălțime a unei infirmiere 

Scris de Florin Paiu


Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au trimis în instanță un dosar de ucidere din culpă în care inculpat este Spitalul municipal Rădăuți.

Procurorii au ajuns la concluzia că moartea violentă a unei infirmiere, care a căzut într-un subsol, s-a produs din cauza unor neglijențe.

Pe 9 martie 2020, Raveica S., în vârstă de 58 de ani, infirmieră, s-a deplasat în curtea spitalului, spre spațiul amenajat special pentru depozitarea deșeurilor periculoase, iar în momentul în care a ajuns în dreptul căii de acces către subsolul spitalului, a căzut de la o diferență de nivel de aproximativ 2,20 metri, pe o suprafață plană, din beton.

Femeia a suferit  „TCC deschis cu pierdere de substanță, contuzie cerebrală, dilacerare cerebrală, stop cardiorespirator” iar în scurt timp a decedat.

Zona în care s-a produs tragedia era în șantier, fiind în derulare un proiect masiv de construcții prin supraetajare.

La vremea respectivă, manager al spitalului erau Traian Andronachi. 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au explicat pe scurt pentru Monitorul de Suceava motivele pentru care au trimis în judecată Spitalul municipal Rădăuți ”Sfinții Doctori Cosma și Damian”, reprezentat acum de managerul Flavius Sima.

”Anterior datei de 9 martie 2020, nu s-a asigurat dispozitiv de protecție pentru prevenirea căderii în gol, zona de acces în subsolul tehnic, din curtea interioară a spitalului, zonă periculoasă și slab iluminată, fiind astfel încălcate cerințele minime de sănătate și securitate la locul de muncă, fapt ce a avut a rezultat producerea unui accident de muncă soldat cu decesul unei angajate, respectiv la data de 9 martie 2020, în jurul orei 20.20, angajata S.R., aflându-se în timpul serviciului, s-a deplasat în curtea din spatele spitalului, iar în momentul în care a ajuns în dreptul căii de acces către subsolul tehnic a căzut de la o diferență de nivel de 2,20 metri, pe o suprafață plană, din beton, rezultând decesul acesteia, consemnat la orele 20.18”, Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Rădăuți, unde va avea loc prima fază a procesului.

Florin Paiu