20/12/2023

Legislația anti pestă porcină africană limitează tot mai mult creșterea porcului în gospodării 

Scris de Florin Paiu


Președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, doctorul Petrea Dulgheru, a tras un semnal de alarmă privind prăbușirea sectorului creșterii porcilor, mai nou și din cauza legislației.

”În România, în anul 1989 erau aproximativ 5 milioane de bovine  și 14 milioane de porcine. Din datele statistice reiese că anul acesta efectivul de bovine a ajuns sub 1,9 milioane iar efectivul de porcine a ajuns la sub 3 milioane de capete”, a arătat Petrea Dulgheru.

Legislația adoptată în ultimele luni, în 2023, limitează foarte mult noțiunea de exploatație, mică, de tip familial. Cu excepția fermelor comerciale profesionale, legislația interzice reproducerea suinelor și implicit și înregistrarea porcilor și ulterior comerțul, abatorizarea.

Practic, prin legislația de acum, s-ar dori ca oamenii din rural care nu au ferme autorizate să crească cel mult un porc pentru consum propriu, fără a face comerț.

Asta în condițiile în care consumul de carne de porc în România vine majoritar din sursă externă iar fermele de reproducție locale sunt extrem de puține.

Efectul de domino este și prăbușirea prețului la cereale:

”În cel mai fericit caz marii producători de cereale se pot salva prin export, dar cei cu suprafețe mai mici mor de foame, nu pot vinde grâul cu 60 de bani iar mai nou sunt nu îi pot da plus valoare prin creșterea porcinelor.  

Un popor care nu își asigură siguranța alimentară își periclitează siguranța națională”, a avertizat Petrea Dulgheru.

Aceste prevederi legale au fost adoptate teoretic pentru a limita răspândirea virusului peste porcine africane dar efectul este invers.

Samsarii care plimbă porcii prin mașini pe distanțe mari, prin piețe și din poartă în poartă, pot fi și sunt adesea cei care răspândesc virusul pestei porcine africane.

Florin Paiu