06/12/2023

Spitalul Județean, condamnat pentru ucidere din culpă și pus la plată pentru un bebeluș mort în urma contactării unor bacterii

Scris de Florin Paiu


Un caz care a stârnit un imens scandal în 2016 a ajuns abia acum, la final de 2023, la o primă soluție în instanță.

Este vorba de un bebeluș care a murit în urma contactării a trei bacterii, de la coloana de apă a unității spitalicești. În total au fost trei bebeluși decedați, dar numai în cazul unuia s-a făcut o legătură de cauzalitate directă între deces și bacteriile din spital. 

Conform sentinței Judecătoriei Suceava, din 6 decembrie, Spitalul Județean Suceava, trimis în judecată ca entitate a fost găsit vinovat de judecători pentru ucidere din culpă și condamnat la achitarea unei amenzi penale de 1.260.000 lei.

Judecătoria Suceava a mai dispus ca cele trei părți civile din dosar (membri familiei Manea) să fie despăgubiți de Spitalul Județean Suceava cu suma totală de 650.000 de euro.

Spitalul Județean Suceava mai este obligat să publice hotărârea de condamnare, în extras, prin intermediul presei audio-vizuale, pentru un număr de 7 apariții.

Sentința Judecătoriei Suceava nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

În acest dosar s-au realizat mai multe expertize.

La unul dintre micuți, s-a stabilit că a fost infectat cu trei germeni. Cauza morții a fost septicemia cu meningită purulentă și insuficiență respiratorie acută, iar medicii au punctat în expertiză că aceasta putea fi declanșată de oricare dintre germeni, „extrem de agresivi pentru nou-născut”.

Despre răspândirea infecțiilor în Spitalul Județean Suceava, expertiza a susținut că „există o legătură de cauzalitate între contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial, rezultat al neluării măsurilor de dezinfecție a coloanei de apă de către administrația Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava și infectarea nou-născuților”.

În 2016, trei copii abia născuți la spitalul din Suceava au murit într-un interval de 7 luni. Unul a murit după 27 de ore de la naștere, altul a trăit 10 zile, iar altul 13 zile.

Florin Paiu