06/12/2023

1.500 de vizitatori pe zi la Cazinoul Vatra Dornei 

Scris de Florin Paiu


Interes deosebit din partea sucevenilor și a turiștilor pentru vizitarea Centru Muzeal „Cazinoul Băilor”, din Vatra Dornei.

După inaugurarea din data de 28 noiembrie, în mini-vacanța 30 noiembrie – 3 decembrie, zilnic, cazinoul a fost vizitat în medie de 1500 de oameni.

De Ziua Națională a României s-a ajuns la circa 2.000 de vizitatori.

Oamenii curioși să vadă cazinoul s-au adunat în jurul edificiului din jurul orei 10.00, programul 12.00-16.00 dovedindu-se prea scurt pentru cererea publicului. Asta a fost însă și un avantaj pentru comercianții ambulanți și patronii de restaurante din Vatra Dornei, care au avut vânzare.

Vizitarea cazinoului nu a dezamăgit în general turiștii și sucevenii.

Pe lângă clădirea în sine, partea de expoziție este  foarte bogată și diversă. Panourile cu informații despre istoria Bucovinei, a Dornei și a Cazinoului sunt foarte complexe și completate de colecții private interesante de uniforme militare, armament ușor și obiecte personale ale soldaților din cele două mari conflagranții mondiale, români, austrieci sau germeni.

Nu lipsesc și colecții de carte veche, albume sau vederi vechi. Colecțiile cu informații istorice sunt completate și diversificate de expozițiile de artă: una de sculptură, „Omul, spațiul, timpul” cu opt capodopere aparținând sculptorului bucovinean Ion Mândrescu și una de pictură a artistului David Croitor, cu case tradiționale, clădiri din Vatra Dornei, peisaje locale, la un loc cu naturi statice, toate realizate cu un colorit specific, viu, care atrage și ochiul neavizatului de artă.

Florin Paiu