27/02/2023

Șoferii drogați prinși în trafic încep să fie aproape la fel de mulți ca cei băuți 

Scris de Florin Paiu


Cele nouă aparate drugtester ale polițiștilor rutieri demonstrează în parte ceea ce se bănuia, anume că mulți tineri din județ consumă substanțe interzise și apoi se urcă la volan. Ani de zile, șoferii prinși drogați la volan au fost în număr extrem de redus pentru că nu existau aparate de testare rapidă iar la spital se recoltau probe doar în caz de accidente ori în caz de comportament vizibil tulburat al celor care totuși la verificarea cu etilotestul ieșeau cu alcoolemie 0.

Acum, cu testările care se fac regulat în trafic, săptămânal sunt depistate în județ câte 3-4-5 sau chiar mai multe cazuri de șoferi aflați sub influența unor substanțe interzise.

Două noi cazuri de șoferi aflați sub influența unor substanțe interzise au fost depistate de polițiști sâmbătă și duminică.

Sâmbătă, 25 februarie, în jurul orei 16.00, polițiștii de la Compartimentul Rutier Rădăuți, în timp ce acționau pe strada Spitalului din Rădăuți, au oprit pentru control un autoturism Audi, în care se afla doar șoferul.

Polițiștii au constatat că cel de la volan are un comportament dubios iar inițial l-au verificat cu etilotestul, rezultând alcoolemie 0. Agenții au trecut apoi la testarea cu aparatul Drugtest 5000, care a indicat prezența în organism a metamfetaminei.

Bărbatul din Rădăuți a fost condus la Spitalul municipal Rădăuți unde i s-au recoltat probe biologice pentru confirmarea rezultatului preliminar.

Într-un alt caz, în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 4.00, un echipaj rutier care acționa pe strada Calea Bucovinei din Câmpulung Moldovenesc a oprit pentru control un Audi condus de un șofer din Vatra Moldoviței.

În cazul acestuia aparatul drugtest a dat rezultat pozitiv la substanța BENZODIAZEPINES (BZO).

Având în vedere rezultatul testării, șoferul a fost condus la Spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc unde i-au fost recoltate mostre biologice.

Miercurea trecută, pe 22 februarie, la Slobozia Sucevei, comuna Grănicești, un tânăr tras pe dreapta de polițiști nu avea permis de conducere iar în urma verificărilor cu aparatele etilotest și Drugtest s-a constatat că se afla sub influența canabisului. 

Șoferul este cercetat acum pentru comiterea infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”conducerea unui sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive”.

Cu sprijinul autorităților locale, respectiv al primăriilor și consiliilor locale din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Dorna Candreni, Fălticeni, Gura Humorului  și al Consiliului Județean Suceava – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, polițiștii din cadrul structurilor rutiere ale poliției județene au în dotare 9 aparate performante pentru testarea consumului de substanțe interzise tip Drugger DrugTest 5000.

Florin Paiu