13/03/2024

Șofer de 18 ani, cu permis de o lună, oprit de poliție cu dispozitivul care distruge cauciucurile

Scris de Florin Paiu


Miercuri, 12 martie, în jurul orei 21.00, polițiștii din cadrul unui echipaj din cadrul Poliției Orașului Vicovu de Sus, aflându-se în serviciu de patrulare pe raza localității Falcău, comuna Brodina, au efectuat semnal de oprire unui autoturism ce circula pe DJ 209 G, din direcția comuna Brodina către comuna Straja.

Șoferul nu a oprit, astfel că în scurt timp s-a început urmărirea.

Polițiștii au efectuat somații multiple iar la un moment dat au observat că mașina are aplicat semnul de șofer începător.

 Polițiștii au solicitat prin stație sprijin prin prezența unei echipaj suplimentar, care se afla în apropiere de Straja.

Al doilea echipaj a așteptat mașina suspectă și, după efectuarea unei noi somații, a folosit dispozitivul baraj rutier extensibil cu țepi (SPIKE).

Conducătorul auto a încercat să vireze dreapta pentru a evita dispozitivul, dar cu toate acestea au fost perforate anvelopele din spate, reușindu-se imobilizarea vehiculului.

Conducătorul auto a fost identificat în persoana unui tânăr în vârstă de 18 de ani, din comuna Straja, posesor de permis de conducere de doar o lună de zile. Acesta era singur în autoturism. Șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul testării fiind negativ, de asemenea fiind testat și cu aparatul pentru detectarea substanțelor interzise, rezultatul fiind negativ.

S-a efectuat verificarea autoturismului inclusiv în bazele de date, ocazie cu care nu au fost constatate alte abateri contravenționale. Așadar, tânărul nu avea nici un motiv de ordin penal pentru a fugi de polițiști.

Ca măsuri, polițiștii au putut să-i aplice doar o amendă de 825 de lei și i-au suspendat dreptul de a conduce pentru 30 de zile

”Deși mesajul de fermitate în aplicarea legii este unul cât se poate de clar și obiectiv, în continuare șoferi iresponsabili încalcă legea și pun în pericol viața proprie, dar și a altor persoane prin gesturi ce nu respectă măcar o proporționalitate logică între gravitatea abaterii rutiere, urmările în plan juridic și potențialele consecințe tragice.

Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.

Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substanțe interzise de către șoferi”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Florin Paiu