12/03/2021

Romeo Negruț a fost numit manager la Spitalul Municipal Rădăuți

Scris de Daniel Rosu


Economistul Romeo Negruț a fost numit manager la Spitalul Municipal Rădăuți, după demiterea avocatului Traian Andronache.

“Ca urmare a Hotărârii nr. 99, din 5 martie 2021, înregistrată la instituția noastră la nr. 4045 / 08 martie 2021, emisă de Consiliul de Administrație al Spitalului municipal „Sfinții Doctori Cosma și Damian”, în urma verificărilor efectuate, prin care s-a propus încetarea contractului de management și revocarea din funcție a managerului Spitalului, primarul Bogdan Loghin a dispus la data de 9 martie, prin Dispoziția nr. 123, revocarea din funcție a domnului Traian Andronachi și încetarea contractului de management. Dispoziția intră în vigoare de la data de 10 martie și va fi dusă la îndeplinire de Serviciul de administrație publică locală din cadrul Primăriei Municipiului Rădăuți și conducerea Spitalului.

Totodată, prin Dispoziția nr. 125/10 martie 2021, primarul Bogdan Loghin a decis ca funcția de manager interimar al Spitalului municipal să fie ocupată de economistul Romeo-Cătălin Negruț, licențiat în științe economice la Universitatea „Spiru Haret” București. Potrivit art. 177 din Legea 95/2006, Romeo Negruț își va exercita atribuțiile până la organizarea concursului, dar nu mai mult de 6 luni”, se arată într-un comunicat al Primăriei Rădăuți.

Traian Andronachi explică de ce a fost demis din funcția de manager al Spitalului Municipal Rădăuți

Managerul demis al Spitalului din Rădăuți, avocatul Traian Andronachi, susține că a fost îndepărtat din funcție pentru că nu s-a aliniat politicii impuse de primarul PNL al municipiului, Bogdan Loghin. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, avocatul a declarat: „La scurt timp după ce a fost instalat, domnul primar afirma că toată lumea trebuie să se alinieze la politica lui. Că el este șoferul unui autobuz mare, toată lumea e-n autobuz, și el conduce autobuzul cum vrea domnia sa”. Traian Andronachi a subliniat că a fost demis din funcție în baza raportului unei comisii de verificare numită de primar și care conține neadevăruri. El a explicat: „Mi s-a reproșat că nu am prezentat indicatorii de performanță, cu toate că există un ordin al ministrului Sănătății în care se arată că indicatorii de performanță ai managerului nu pot fi analizați pe durata stării de urgență sau de alertă și încă 30 de zile după”. Fostul manager a mai spus, printre altele, că în raport se menționează că Spitalul Rădăuți nu a trimis la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava anunțurile pentru concursurile derulate în 2019 și 2020. Însă, conform avocatului, Legea Sănătății spune foarte clar unde anume trebuie să apară anunțurile: la un ziar cu tiraj local, la sediul spitalului și eventual, pe site-ul instituției. În plus, el arată că anunțurile de concurs au fost comunicate și la Monitorul Oficial al României.

Traian Andronachi a adăugat: „Primăria a spus că trebuia să le trimit la AJOFM, ceea ce este o abatere. Primarul Loghin confundă legislația în ceea ce privește administrația publică și organizarea activității în spitale”. Un alt reproș adus fostului manager a fost acela că la concursurile pentru brancardieri și îngrijitori le-a solicitat candidaților să facă dovada că au absolvit un curs de formare în domeniu. În același timp, Traian Andronachi susține că este criticat pe nedrept pentru că le-a recunoscut voluntarilor vechimea în specialitate, deși Legea prevede așa ceva. Traian Andronachi a fost destituit, la sfârșitul săptămânii trecute, de la șefia Spitalului din Rădăuți. Hotărârea a fost luată de Consiliul de Administrație cu trei voturi pentru și două împotrivă. Pentru demitere au votat oamenii Primăriei și ai Consiliului Local, iar împotrivă reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. Decizia de demitere a fost semnată de primarul Bogdan Loghin.

Daniel Rosu