12/05/2022

Reținuți în arest pentru mărturii mincinoase după urmăriri în trafic, la Rădăuți și Vicovu de Sus

Scris de Florin Paiu


Polițiștii de la Rădăuți și Vicovu de Sus au luat măsura reținerii pentru 24 de ore a doi tineri care au fost puși sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de ”mărturie mincinoasă”, după ce ar fi dat declarații în favoarea unor prieteni care au condus fără permis și au încercat să scape cu fuga de polițiștii care îi urmăreau.
După ce au soluționat partea penală legată de infracțiunea de conducere fără permis, polițiștii au trecut la tragerea la răspundere a celor care au dat declarații mincinoase și au îngreunat anchetele.

Marcu Prinț, trimis în judecată pentru conducere fără permis

Primul caz este de la Rădăuți, din data de 1 aprilie. Un echipaj de la Poliția municipiului Rădăuți, în timp ce se afla în control pe strada Libertății, l-a zărit la volanul unei mașini cu volan pe dreapta pe Marcu Prinț, cunoscut cu preocupări infracționale și recidivist în fapte de conducere fără permis.
Când a sesizat că este urmărit de polițiști, suspectul a coborât de la volanul autoturismului și a încercat să se ascundă în zona parcării centrale a municipiului Rădăuți. Marcu Prinț a fost urmărit și încătușat.
Acesta conducea o mașină care nu avea ITP valabil, RCA și îi lipsea un număr de înmatriculare. De altfel, Prinț nu a prezentat nici un document privind mașina, încasând mai multe amenzi.
Având în vedere recidiva cu privire la infracțiunea de conducere fără permis, pe numele lui Marcu Prinț a fost emisă la acea vreme o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, fiind introdus în arestul poliției județene.
Între timp, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a anunțat că l-a trimis în judecată pe Marcu Prinț, pentru conducerea unui autovehicul fără permis, faptă comisă în recidivă postexecutorie. Acesta va fi judecat la Rădăuți.
În mașina urmărită s-a mai aflat și Ciprian Beghean, din Voitinel. Audiat în calitate de suspect, acesta ar fi făcut afirmații mincinoase și nu ar fi spus tot ce știe cu privire la evenimentul din data de 1 aprilie, încercând să-l scape de răspundere pe Marcu Prinț.
Marți, 10 mai, suspectul a fost audiat în calitate de suspect, pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă, fiind reținut în arestul poliției județene.

Un alt caz, foarte asemănător cu precedentul

Al doilea caz foarte asemănător cu cel de la Rădăuți s-a înregistrat la Vicovu de Sus, pe 28 aprilie.
În acea zi, un echipaj de la Poliția orașului Vicovu de Sus a observat în trafic un autoturism BMW, despre care dețineau date că este condus de un tânăr fără permis.
Și în acest caz a avut loc o urmărire. Șoferul autoturismului și-a continuat deplasarea, iar după o urmărire de aproximativ 1,5 km a fost blocat în trafic. Polițiștii au găsit coborâți din mașină patru tineri, toți din Straja. Toți au fost audiați cu privire la cine a condus.
Polițiștii au avut date încă de la început cu privire la tânărul care a condus (care nu este posesor de permis de conducere).
Numai că unul dintre cei din mașină a dat declarații contrare, îngreunând ancheta. După continuarea cercetărilor, marți, 10 mai, Marian Cireș, din Straja, a fost reținut 24 de ore, pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă.
În ambele cazuri cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

Florin Paiu