09/03/2024

Razie a poliției care a vizat și 25 de familii cu copii care au fiecare peste 100 de absențe de la școală

Scris de Saptamanalul de Radauti


Poliția Municipiului Suceava a organizat în data de 7 martie o razie cu efective mărite în comuna Șcheia.

În acțiune au fost angrenați 35 de polițiști din cadrul Poliției Municipiului Suceava și structurile subordonate sprijiniți de jandarmi, lucrători din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava și 2 specialiști din cadrul Primăriei Șcheia.

Dispozitivul de acțiune a fost concentrat pe raza satului Șcheia în zona cătunului locuit de familii cu posiblități financiare reduse și risc victimal crescut, cât și pe principalele artere de circulație din localitate, din zona școlilor și a unităților de alimentație publică.

În cadrul acțiunii au fost legitimate și verificate 536 de persoane și au fost controlate 473 de autovehicule, fiind testați cu aparatele etilotest și drugtest 164 de șoferi.

În cadrul acțiunii, pentru neregulile și abaterile constatate au fost aplicate 53 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 25.635 lei.

Echipajele au acționat și pe tema absenteismului școlar, unde la Șcheia sunt mari probleme.

Astfel, împreună cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava au fost efectuate verificări la 25 familii, ocazie cu care au fost vizați 32 minori care au fiecare peste 100 absențe nemotivate de la orele de curs, urmărindu-se prevenirea și combaterea abandonului școlar, prevenirea delicvenței juvenile și victimizării minorilor, ocazie cu care au fost luate în monitorizare 3  familii de către reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava.

Au fost distribuite 30 pliante și 30 ghiduri de prevenire, totodată părinților le-au fost prelucrate prevederile art. 380 Cod penal „împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu” și li s-a atras atenția cu privire la faptul că părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Tot în cadrul acțiunii, a fost clarificată situația unei persoane cu identitate necunoscută, născută în luna octombrie 2006 (conform declarației părinților), pentru care reprezentanții legali nu au făcut până în prezent demersurile în vederea eliberării certificatului de naștere și implicit nici pentru eliberarea cărții de identitate, urmând ca reprezentanții Primăriei Comunei Șcheia (compartimentul de stare civilă) să finalizeze procedura legală pentru stabilirea cu exactitate a datei și locului nașterii, ulterior urmând să se procedeze la emiterea certificatului de naștere.

Saptamanalul de Radauti