15/12/2021

Rădăuțean arestat pentru contrabandă cu țigări ascunse în găleți cu var lavabil

Scris de Florin Paiu


Ancheta procurorilor de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, cu privire la contrabandiștii care preluau țigări de pe fâșia verde, în localitățile Bilca și Vicovu de Sus, după care le aduceau în depozite intermediare, în zona Rădăuți, a ajuns și la un recidivist din Rădăuți, eliberat relativ recent din închisoare.

Florin Nicolaică, în vârstă de 45 de ani, este acuzat că a fost implicat în cazul unui transport de aproape 5.000 de pachete de țigări din luna mai a acestui an.
Conform anchetei coordonate de DIICOT, un contrabandist a preluat cantitatea de 4.870 de pachete de țigări de proveniență extra-comunitară, din apropiere de frontieră, pe care a transportat-o în incinta unei hale din zona șoselei de centură Rădăuți, utilizată de Florin Nicolaică, a rezultat din cercetări.
Pe parcursul a două zile, țigările au fost băgate în 27 de găleți din material plastic de 25 de kilograme, care conțineau var lavabil. Concret, cartușele au fost introduse în găleți, au fost acoperite cu o folie din plastic, urmat de un strat de protecție de nisip și de var lavabil la suprafață.
Microbuzul urma să ajungă în Anglia însă, oprit la Suceava, țigările au fost descoperite și confiscate. Prejudiciul din acest caz este de peste 75.000 de lei. Fiecare găleată conținea în medie 18 cartușe de țigări.
Florin Nicolaică a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul Suceava, marți 14 decembrie, în urma propunerii înaintate de procurorii de la DIICOT.

Cine este cel arestat

Nicolaică a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru distrugeri prin incendiere, fiind cunoscut în special pentru o ură dusă la extrem față de polițiști.
Pe 6 septembrie 2015, un autoturism BMW, parcat la marginea unei străzi din Rădăuţi, a fost cuprins de un violent incendiu. Pompierii ajunşi la faţa locului aveau să stabilească în scurt timp că focul a fost provocat intenţionat, în interior, cu flacără deschisă, după ce a fost spart unul din geamurile laterale ale autoturismului. Autoturismul era în proprietatea unui poliţist în vârstă de 54 de ani, unul dintre cei mai experimentaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Rădăuţi, între timp ieşit la pensie. Poliţistul îşi lăsase maşina peste drum de casa sa, în faţa unei case nelocuite.
Principalul suspect a fost încă de la început Florin Nicolaică. El fusese eliberat la sfârşitul lunii iunie 2015 din Penitenciarul Botoşani. El a fost trimis în judecată şi condamnat anterior tocmai pentru agresarea unui poliţist, tot judiciarist de la Investigații Criminale Rădăuți.
Cum anchetatorii nu prea au avut probatoriu, Florin Nicolaică a rămas suspect principal, dar cercetat în stare de libertate.
Următoarele două incendieri pentru care Florin Nicolaică a fost condamnat sunt din iunie 2016.
În noaptea de 23 spre 24 iunie a.c., un autoturism marca Mercedes Benz, parcat pe strada Dimitrie Dan din municipiul Rădăuţi, în faţa casei proprietarului, a luat foc din interior. Pompierii au găsit un incendiu deja extins, maşina fiind distrusă în proporţie de aproximativ 80%.
În noaptea de 26 spre 27 iunie, tot în Rădăuţi, şi tot pe strada Dimitrie Dan, a mai luat foc o maşină, un Opel Corsa.
La faţa locului s-a constatat că incendiul a pornit din interiorul autoturismului şi exista pericol de propagare la întreaga maşină, dar şi la casa aflată în imediata apropiere. Și în acest caz maşina a fost distrusă în proporţie de 80%.
Modul de acţiune a fost identic: un geam lateral a fost spart, iar în interior a fost aruncat un material inflamabil.

Florin Paiu