15/12/2021

”Poliția Animalelor” a descins la Rădăuți, în căutare de câini cu urechile și cozile tăiate

Scris de Saptamanalul de Radauti


Descindere mai puțin obișnuită a polițiștilor la Rădăuți, la domiciliul unui tânăr în vârstă de 18 ani, crescător de câini din rasa Ciobănesc de Asia Centrală.
În urma unei sesizării, polițiștii de la recent înființatul Birou de Protecție au descins la locuința unui tânăr în vârstă de 18 ani despre care aveau date că a efectuat asupra unor pui de câini operațiuni chirurgicale ce nu mai sunt permise de lege, respectiv tăierea urechilor și a cozii. În termeni de specialitate este vorba de codotomie și cuparea urechilor.

În urma acțiunii au fost găsiți 10 pui de câine rasa Ciobănesc de Asia Centrală, cu vârsta de aproximativ 9 săptămâni, supuși la intervenții chirurgicale la nivelul urechilor și cozii. Astfel de operațiuni se fac de regulă din motive ”estetice”, în timp ce unii consideră că astfel câinii devin mai „răi”. Cert este că legea nu mai permite astfel de operațiuni traumatizante pentru animal. La concursurile de specialitate câinii cu astfel de intervenții nu mai sunt primiți de ani buni de zile.

În baza legislației, polițiștii au deschis dosar penal pentru infracțiunea de ”intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților”, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 25, alin (1), lit. f) din Legea 205/2004 privind protecția animalelor
Conform Codului Penal, această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Poliția a emis zece ordine de plasare a animalelor într-un adăpost, astfel că cei zece pui de câine au ajuns în custodia Asociației Casa lui Patrocle.
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Suceava continuă ancheta sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.
Intervenția putea fi făcută direct de stăpân ori printr-un medic veterinar, a doua variantă fiind destul de plauzibilă.

Saptamanalul de Radauti