09/05/2023

Punct final în procesul privind profesorul care a umilit și jignit o elevă care ”s-a legitimat” la examen cu permisul de conducere

Scris de Florin Paiu


Un caz care a făcut multă vâlvă la nivel național, care a privit un profesor universitar din Timișoara, care, în calitate de președinte la centrul de examen din cadrul Colegiului Tehnic din Rădăuți, la examenul de bacalaureat din 2017, a umilit o elevă care își pierduse buletinul după prima probă a examenului, a ajuns la punctul final al judecății.

Profesorul Cornel Velescu a fost condamnat pentru infracțiunea de purtare abuzivă, la 4 luni de închisoare, aplicarea pedepsei fiind amânată pe un termen de încercare de 2 ani de la data rămânerii definitive a pedepsei. Atât Judecătoria Rădăuți, cât și Curtea de Apel Suceava au menținut această soluție.

Pedeapsa nu este așadar una aspră, fiind amânată aplicarea ei în cazier, însă confirmă fapta și are titlu de exemplu. De remarcat și faptul că au trebuit să treacă 6 ani până când acest caz a ajuns la o finalitate judiciară.  

După cum am mai arătat în Săptămânalul de Rădăuți, Cornel Velescu este doctor inginer și șef de lucrări în cadrul Politehnicii Timișoara, iar de-a lungul anilor a fost desemnat de Ministerul Educației în comisiile de examen la bacalaureat în mai multe județe. În 2017, el a ajuns la centrul de examen din Rădăuți. 

De față cu mai mulți martori, inclusiv colegi din comisie, el și-a ieșit din minți când o elevă s-a prezentat în fața comisiei cu permisul de conducere. Fata a spus în fața comisiei că și-a pierdut buletinul.  

„Cu permisul de conducere te legitimezi acasă la mă-ta, proasto”, i-ar fi strigat acesta, conform anchetei procurorilor,

Cornel Velescu ar fi încercat să scoată eleva cu forța din sala de examen, adresându-i injurii și jigniri. Fata a izbucnit în plâns, fiind cu greu primită în examen, după un scandal monstru și după insistențele celorlalți profesori. Eleva a reușit să se mobilizeze și să susțină examenul de matematică, obținând nota 8,45.

Cea mai mare parte a incidentului a fost înregistrată de camere de supraveghere.

Eleva a considerat că starea i-a fost influențată de acțiunile profesorului și a decis, probabil alături de familie, să deschidă acțiuni împotriva profesorului, inclusiv pe cale civilă. 

Atât Judecătoria Rădăuți, cât și Tribunalul, respectiv Curtea de Apel Suceava i-au dat câștig de cauză elevei și l-au obligat de universitar să îi achite elevei 5.000 de lei daune morale. În procesul penal, alte pretenții civile au fost respinse, tocmai pentru că acest aspect s-a judecat.

Inculpatul s-a apărat în fața procurorilor, spunând că în calitatea sa de președinte de comisie nu a făcut decât să respecte legea și a insistat că eleva nu trebuia lăsată să intre în examen fără buletin sau adeverință de la Poliție. El a respins și majoritatea acuzațiilor privind purtarea abuzivă, deși a admis că și-a ieșit din fire.

Florin Paiu