02/04/2022

Profesor judecat la Rădăuți pentru purtare abuzivă față de o elevă – „Cu permisul de conducere te legitimezi acasă la mă-ta, proasto”

Scris de Florin Paiu


Un profesor universitar din Timișoara a fost protagonistul unui episod deloc plăcut la Rădăuți, în calitate de președinte la centrul de examen din cadrul Colegiului Tehnic din Rădăuți. S-a întâmplat la examenul de bacalaureat din 2017, cazul nefiind mediatizat atunci. Abia în acest an procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au finalizat dosarul și l-au trimis în judecată pe cadrul didactic, pentru purtare abuzivă față de o elevă din Rădăuți.
Cazul a fost relatat pe larg de cotidianul Libertatea, un redactor al publicației analizând în detaliu dosarul.

Cornel Velescu este doctor inginer și șef de lucrări în cadrul Politehnicii Timișoara, iar de-a lungul anilor a fost desemnat de Ministerul Educației în comisiile de examen la bacalaureat în mai multe județe. În 2017, el a ajuns la centrul de examen din Rădăuți.
După cum au arătat ulterior și imaginile video (probă la dosar sunt doar imaginile, sunetul nefiind de calitate) profesorul și-a ieșit din minți când o elevă s-a prezentat în fața comisiei cu permisul de conducere. Fata, Alexandra P. nu a venit în fața comisiei cu permisul pentru a face vreo aroganță ci pentru că își pierduse buletinul. Ar fi putut face alte demersuri legale la poliție privind actul de identitate, însă a considerat că permisul este suficient pentru legitimare:
„Cu permisul de conducere te legitimezi acasă la mă-ta, proasto”, i-ar fi strigat acesta, conform anchetei procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.
Cornel Velescu ar fi încercat să scoată eleva cu forța din sala de examen, adresându-i injurii și jigniri. Fata a izbucnit în plâns, fiind cu greu primită în examen, după un scandal monstru și după insistențelor celorlalți profesori.

Eleva a reușit să se mobilizeze și să susțină examenul de matematică, obținând nota 8.45.

Fiind un elev bun, fata a considerat că starea i-a fost influențată de acțiunile profesorului și a decis, probabil alături de familie, să deschidă acțiuni împotriva profesorului, inclusiv pe cale civilă.
Până să înceapă ancheta penală, Judecătoria Rădăuți a admis acțiunea tinerei și i-a impus profesorului, în calitate de pârât, să-i plătească daune de 5.000 de lei.

Revenind la ancheta penală, finalizată la începutul acestui an cu trimiterea în judecată a profesorului, inculpatul s-a apărat în fața procurorilor, spunând că în calitatea sa de președinte de comisie nu a făcut decât să respecte legea și a insistat că eleva nu trebuia lăsată să intre în examen fără buletin sau adeverință de la Poliție. Acesta susține în continuare că primirea elevei la acel examen nu a fost legală și în conformitate cu regulamentul de examen.
El a respins și majoritatea acuzațiilor privind purtarea abuzivă, deși a admis că și-a ieșit din fire.

Procesul în care inculpatul va fi judecat pentru purtare abuzivă a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Rădăuți. Primul termen al procesului va fi pe 20 aprilie.
Profesorul se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință finală a judecătorilor.

Florin Paiu