04/04/2022

Aviz rădăuțenilor care cred că au “protecție totală”

Scris de Florin Paiu


Vicepreședintele CJ Suceava, Cristinel Crețu, săltat în timp ce lua mită de 40.000 de euro. Procurorii DNA au date că mai primise 40.000 de euro

Undă de șoc la Consiliul Județean Suceava, unde mâna dreaptă a președintelui Consiliului Județean Suceava, vicele Silviu Cristinel Crețu, a fost vizat de un flagrant al procurorilor de la DNA Cluj-Napoca. Crețu ar fi fost prins luni, în jurul orei 10.30, în timp ce lua 40.000 de euro de la omul de afaceri Ioan Vasile Rîpan, administratorul firmei Autotehnorom, care a colaborat cu DNA în acest caz.
Conform celor de la strictsecret.ro, Rîpan îi mai dăduse lui Crețu, în decembrie 2021, alți 40.000 de euro, dar a considerat că nu se mai poate lăsa șantajat și de această dată a beneficiat de prevederile legii acordate denunțătorilor.
Cristinel Crețu a fost ridicat de procurori și dus la sediul DNA Suceava pentru a fi audiat. Acesta urma să fie pus sub acuzare pentru luare de mită și este de așteptat să fie reținut în arest.
Omul de afaceri Ioan Vasile Rîpan a reziliat recent contractul pe care îl avea în vigoare privind modernizarea a două mari porțiuni de drum județean, pe axialul Suceava-Iași. Omul de afaceri a acuzat CJ Suceava că îl bagă în faliment deoarece nu se ține cont de explozia prețurilor la materiale.
Mai mult, omul de afaceri era exasperat de faptul că instituția Consiliul Județean Suceava a procedat la executarea garanțiilor de bună execuție emise de către Exim Bank și a garanțiilor pentru plata reținerilor emise de către Banca Comercială Română pentru lucrarea în cauză.
În cauză este vorba de sume imense.
Rîpan ar fi primit asigurări că poate rezolva problema cu încă 40.000 de euro.

DNA Cluj Napoca a transmis primele date oficiale despre caz luni după-amiază

”La începutul lunii decembrie 2021, suspectul Crețu Silviu-Cristinel, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi acceptat și primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea unui contract încheiat de instituție cu firma administratorului să decurgă în bune condiții, iar plățile să fie făcute la timp.
Ulterior, în perioada 16 – 29 martie 2022, suspectul Crețu Silviu-Cristinel, în legătură cu un alt contract de întreținere a drumurilor județene pentru care avea atribuții de verificare, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o altă sumă de 40.000 euro, pentru desfășurarea fără impedimente a contractului încheiat de firma acestuia cu Consiliul Județean Suceava.
În acest context, la data de 4 aprilie 2022, suspectul Crețu Silviu-Cristinel ar fi primit de la omul de afaceri, cu titlu de mită suma de 40.000 euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante în interiorul clădirii CJ Suceava”.
Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Florin Paiu