05/02/2021

Primarul Viorel Pintiliuc anunță pentru acest an 12 mari proiecte pentru dezvoltarea comunei Burla

Scris de Florin Cotos


Primăria comunei Burla a reușit să atragă și în acest an sume importante, pentru a putea finanța nu mai puțin de 12 proiecte. Construirea unei săli de sport, construirea unei grădinițe, extinderea rețelelor de utilități sau modernizarea unor drumuri sunt doar câteva dintre prioritățile pentru acest an ale primarului Viorel Pintiliuc. 

Continuăm și în acest an modernizarea drumurilor din comună și a drumurilor care unesc Burla cu localitățile vecine. Avem un proiect important pentru realizarea unui drum în comunitatea romă și vom moderniza drumurile Burla-Bădeuți-Podeț, Burla-Iaslovăț și drumul cunoscut sub denumirea de Paparosca. De asemenea, în acest an vom extinde cu 500 de metri rețeaua de canalizare, vom finanța realizarea Planului Urbanistic General (PUG) și vom întocmi un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Tot în acest an punem bazele racordării comunei la rețeaua de gaze naturale. Aici suntem parte dintr-un proiect dezvoltat cu mai multe localități vecine, anul acesta urmând să investim în dezvoltarea rețelei de gaz. Tot în acest an vom reabilita termic dispensarul medical”, a spus primarul Viorel Pintiliuc.

„Noi trebuie să investim și pentru copiii care încă nu s-au născut”

Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii școlare au fost prioritare în ultimii opt ani în comuna Burla. Dacă în urmă cu patru ani Primăria anunța că a construit o şcoală nouă, o clădire multifuncţională, un after school, un teren de sport cu 220 de locuri în tribună şi nocturnă și că s-au amenajat locuri de joacă pentru copii, pentru acest an primarul Viorel Pintiliuc anunță alte proiecte ambițioase.

Investiția în infrastructura școlară este o prioritate pentru comuna Burla. Noi practic trebuie să investim acum în copiii care încă nu s-au născut. Burla trebuie să fie atractivă pentru toți cetățenii ei, iar dacă noi reușim să modernizăm rețeaua școlară, familiile tinere vor dori să-și crească copiii în Burla, nimeni nu va mai fi tentat să plece din comună, pentru că aici vor avea condiții foarte bune. Așadar, în acest an vom construi o grădiniță nouă și vom amenaja o bază sportivă de tip II. De asemenea, vreau să vă anunț că eforturile noastre din ultima perioadă au dat roade și vă pot anunța că în acest an vom construi la Burla o sală de sport modernă. Nu vreau să mă laud, dar cred că sala de sport din Burla va fi cea mai frumoasă din județ! Proiectul nostru a fost prins la finanțare de Compania Națională de Investiții, iar în acest an vor începe lucrările”, a spus primarul Viorel Pintiliuc.

Aproape 40 de milioane de lei vor ajunge în acest an în comuna Burla

Fiind o localitate mică, comuna Burla nu își poate permite să facă asemenea investiții doar din fonduri proprii. Primarul Viorel Pintiliuc a arătat că cei mai mulți bani au fost aduși în comună cu ajutorul unor proiecte europene sau guvernamentale, dar și contribuția proprie a fost una importantă.

Pentru finanțarea în acest an a celor 12 mari proiecte pe care le-am anunțat avem nevoie de peste 41 de milioane de lei, din această sumă contribuția locală fiind de puțin peste 2,6 milioane de lei. Restul banilor sunt atrași în comună prin proiecte europene, guvernamentale sau județene. Practic, cu ajutorul angajaților primăriei și cu sprijinul tuturor locuitorilor comunei am reușit să identificăm și să fructificăm majoritatea oportunităților de finanțare pe care le-am avut. Comunitatea noastră a trecut printr-o perioadă grea, după ce în 2016 un incendiu a mistuit biserica din comună. Dar acest eveniment ne-a unit, iar în nici patru ani, cu sprijinul întregii comunități am reușit să construim o biserică nouă. Biserica aceasta este mândria noastră a tuturor locuitorilor comunei. La ridicarea bisericii au contribuit toate cultele din comună, au ajutat oameni care câștigă bani muncind din greu în țară sau străinătate. A fost un moment greu pentru comunitate, dar a fost și o perioadă care ne-a apropiat. A fost o perioadă în care am văzut cât de mult este iubită această comună de toți cei care s-au născut aici. Am văzut ce resurse are această comună și mi-am întărit convingerea că niciun efort nu este prea mare pentru a dezvolta localitatea, astfel încât să răspundem tuturor exigențelor”, a mai spus primarul Viorel Pintiliuc.

Comuna Burla, „transformată radical” în ultimii ani

Optimismul afişat de primarul comunei atunci când vorbeşte despre proiectele comunei se bazează pe experienţa dobândită în ultimii ani. Viorel Pintiliuc vorbeşte despre cum a fost ajutat de toată comunitatea să „transforme radical” comuna. Indiferent că a fost vorba de creştin-ortodocşi sau de membrii celor două biserici penticostale din comună, când s-a pus problema susţinerii proiectelor Primăriei, toţi au ajutat. Astfel, la Burla s-au construit în ultimii ani o biserică nouă o şcoală nouă, o clădire multifuncţională, un after school, un teren de sport cu 220 de locuri în tribună şi nocturnă, s-au amenajat locuri de joacă pentru copii, o scenă populară, s-au reparat şi asfaltat drumurile, biblioteca a fost reamenajată, Primăria a cumpărat utilaje cu care să se autogospodărească.

Fără sprijinul locuitorilor comunei nu puteam face nimic. Ei mi-au dat putere şi curaj să trec peste toate obstacolele. Rezultatul este însă unul care ne bucură pe toţi. Practic comuna Burla s-a transformat radical în ultimii ani. Avem drumuri betonate şi asfaltate. Avem acces la apă şi canal, avem şcoală nouă, cămin cultural modernizat, bibliotecă, locuri de joacă pentru copii şi spaţii verzi. Și da, în nici patru ani am construit o biserică nouă! Toate acestea nu puteau fi făcute fără sprijinul necondiţionat al locuitorilor comunei”, spune primarul Viorel Pintiliuc.

Florin Cotos