23/01/2022

Peste 220 mc buștean de molid confiscat după controlul de la Vicov care s-a lăsat cu amenințări la adresa lui Daniel Bodnar

Scris de Florin Paiu


Polițiștii au anunțat că au finalizat un control tematic derulat în perioada 19-21 iulie la două societăți din Vicovu de Sus pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase. Controlul s-a derulat în cadrul Planului comun de acțiune ”Scutul Pădurii”, unde, alături de polițiștii de la Biroul Protecția Fondului Forestier au participat și comisari de la Garda Forestieră Suceava, cu sprijinul Direcției Silvice Suceava.
La una dintre societățile verificate, în urma efectuării balanței dintre stocurile scriptice raportate în SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate, echipa de control a constatat faptul că unitatea deține în depozitul societății din localitatea Vicovu de Sus cantitatea de 220,98 mc buștean gater molid fără documente care să ateste proveniența legală. De asemenea, s-a constatat faptul că operatorul economic nu a împrejmuit depozitul societății conform legislației silvice în vigoare.
Au fost aplicate două amenzi în valoare de 30.000 de lei iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantităţii de peste 220 mc buștean gater molid.
Materialul lemnos a fost predat în custodie Ocolului Silvic Putna.

La a doua societate s-a constatat faptul că operatorul economic nu a împrejmuit depozitul societății conform legislației silvice în vigoare, aplicându-se o sancţiune contravențională în valoare de 5.000 lei.

În urma acestor controale a apărut înregistrarea video de pe Facebook în care un individ din Vicovu de Sus l-a amenințat pe activistul de mediu Daniel Bodnar că îi va rupe picioarele și că nu va mai avea nici mâini cu care să mănânce după ce va intra pe mâna lui.
La câteva ore de la apariția imaginilor, Petrică Begean, în vârstă de 28 de ani, a fost reținut în arest pentru amenințare, după care a fost plasat sub măsura controlului judiciar.
Romii de la Vicovu de Sus, deveniți afaceriști cu lemne, nu au făcut decât să se bage singuri în belele. Controlul poliției a venit în urma adunării unor informații cu privire la aceste depozite de lemn care se află într-o ”ceață” totală din punct de vedere al evidenței și documentelor legale. Înregistrarea video a amenințărilor nu a făcut decât să probeze fără dubiu infracțiunea de amenințare și să atragă de acum atenția organelor de control asupra a cum se fac afaceri cu lemn în acea zonă.

Florin Paiu