27/11/2020

Percheziții la contrabandiști și polițiști de frontieră de la Brodina

Scris de Unknown


Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au descins, joi dimineață, la Brodina, unde fac 28 de percheziții într-un dosar de contrabandă din perioada 2019 – 2020, care vizează o grupare care ar fi introdus în mod ilegal pe teritoriul României aproximativ 11.000.000 de țigarete provenite din contrabandă, pe care ulterior le-a comercializat pe piața internă.

Partea cea mai interesantă a cazului este că sunt date că polițiști de frontieră de la Brodina erau implicați în afacere:

”Introducerea țigaretelor s-a realizat prin trecerea acestora peste <frontiera verde> cu Republica Ucraina, prin locuri stabilite anterior, situate pe raza județului Suceava, beneficiind în acest sens și de sprijinul unor polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina, cooptați în activitatea infracțională de către membrii grupări. Aceștia ar fi avut rolul de a le furniza liderilor grupării informații cu privire la dispunerea patrulelor pe sectoarele de frontieră și la intervalele orare în care sunt executate misiunile pe fiecare segment de frontieră în parte, eliberând astfel culoarele de graniță pretabile pentru introducerea în țară și preluarea țigaretelor de contrabandă”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Prejudiciul cauzat de gruparea de contrabandiști se ridică la peste 1,6 milioane de euro. La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 18 persoane.

Acțiunea de joi dimineață a fost realizată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice. Anchetatorii au efectuat 28 de percheziții domiciliare, toate pe raza județului Suceava.

Suportul de specialitate este asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Suceava, Neamț, Bacău, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, al specialiștilor Direcției Generale a Vămilor, dar și al polițiștilor de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Unknown