11/07/2023

Pedepse cu suspendare într-un dosar de ultraj privind 8 polițiști

Scris de Saptamanalul de Radauti


Un dosar de ultraj de notorietate, în care părți vătămate au fost opt polițiști care au avut de intervenit la un scandal monstru, provocat de un tată și de fiul acestuia, s-a încheiat definitiv în instanță la începutul acestei săptămâni, la Curtea de Apel Suceava.  

Cei doi inculpați au scăpat cu pedepse cu suspendare, judecătorii impunându-le doar termene de încercare destul de mari, pe care trebuie să le respecte.

În aprilie 2019, în perioada sărbătorilor de Paști, Ștefan Crainiciuc a fost implicat într-un scandal monstru, intens mediatizat.

Pe DN 17, la ieşirea din municipiul Suceava, un echipaj din cadrul Serviciului Rutier Suceava a observat un autovehicul care avea o deplasare sinuoasă şi care circula fără lumini în partea din spate, punând în pericol siguranţatraficului rutier. Poliţiştii au pus în funcţiunesemnalele acustice şi luminoase de pe autospeciala de poliţie pentru oprirea vehiculului, însă conducătorul auto nu s-a conformat, acesta fiind urmărit în trafic pe DN 17 până în localitatea Stroieşti şi ulterior până în satul Zahareşti.

În timpul urmăririi, conducătorul auto a încercat în repetate rânduri să tamponeze autospeciala de poliţie, au susținut procurorii care au făcut ancheta. Ajuns la poarta casei sale, bărbatul a coborât şi a luat în mână o toporişcă, ameninţând poliţiştii cu acte de violenţă şi cu moartea. El a fost susţinut şi de fiul său în vârstă de 25 de ani, care a ieşit din locuinţă dezbrăcat până la mijloc şi care a început la rândul său să-i înjure pe poliţişti şisă-i ameninţe cu moartea. În primă fază, cei doi poliţişti din echipaj au tras un foc de avertisment în plan vertical şi nu s-au apropiat, solicitând sprijinul luptătorilor de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale.

Şi după ce au venit întăririle, bărbatul de 51 de ani şi fiul său de 25 de ani au continuat să fie violenţi, aruncând spre poliţişti cu diferite obiecte, motiv pentru care s-a intervenit în forţă, folosindu-se spray lacrimogen şiarmamentul din dotare.

Pentru prinderea şoferului şi a fiului acestuia, poliţiştii au tras mai multe focuri de armă. Cum violenţele nu au încetat, Ștefan Crainiuca fost împușcat în picior. Bărbatul a fost spitalizat, iar după ce și-a revenit a fost arestat preventiv o perioadă de timp. 

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, poliţiştii au constatat faptul că autoturismul condus de bărbatul din Stroiești avea inspecţia tehnică periodică (ITP) expirată şi nu avea poliţa de asigurare RCA valabilă. De asemenea, poliţiştii au întocmit pe numele său un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţaalcoolului. A urmat punerea sub acuzare a ambilor, tată și fiu, pentru opt infracţiuni de ultraj. Cele opt infracțiuni fac referire la cei opt polițiști care au intervenit la fața locului. 

Dintre cei doi polițiști, doar opt s-au constituit părți civile și au de primit daune de câte 3.000 de lei, de la cei doi inculpați.   

Ștefan Crainiciuc, judecat pentru opt fapte de ultraj și conducere sub influența alcoolului, a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 3 ani de închisoare, dar suspendată condiționat pe durata unui termen de încercare de patru ani.

Fiul, Vasile Crainiciuc, a primit 2 ani și 8 luni de închisoare, tot cu suspendare, cu termen de încercare de 3 ani.

Saptamanalul de Radauti