10/05/2023

O suceveancă urmărită general de ani de zile a scăpat de răspundere în cazul accidentului în care și-a ucis din culpă soțul

Scris de Florin Paiu


Noile prevederi legale privind prescrierea dosarelor vechi s-au aplicat și în cazul unei ucideri din culpă – în forma unui accident rutier mortal.

Este vorba chiar de un caz cunoscut în care inculpată a fost Adina Gabriela Prisacariu, din satul Slobozia Sucevei, comuna Grănicești, urmărită general de mai mulți ani după ce a fost condamnată la 5 ani și 2 luni de închisoare.

Tânăra a scăpat prin prescriere de dosarul de ucidere din culpă care probabil i-ar fi adus un plus semnificativ la pedeapsa principală.

Pe 1 august 2014, tânăra, abia căsătorită cu un tânăr din Dorohoi, în vârstă de 25 de ani, conducea un Mercedes E-Klasse cu volan pe dreapta, pe DN 29 Suceava-Botoşani. Cei doi fuseseră în vizită la niște rude și mergeau spre casă, dar la ieşirea din comuna Dumbrăveni suceveanca s-a angajat în depăşirea unui microbuz, în zona de acţiune a indicatorului „depăşirea interzisă”, pe un sector de drum cu linie continuă, iar Mercedesul a intrat în coliziune frontală cu un camion care circula regulamentar, din sens opus. În urma impactului deosebit de violent, Dragoş, soţul tinerei, care era pe locul din stânga-faţă, a murit pe loc. În schimb, Adina s-a ales cu câteva leziuni, dar a scăpat cu viaţă.

Judecătoria Suceava a constatat zilele trecute că în dosarul pe care îl avea pe rol din anul 2017 a intervenit prescrierea. Așadar, opt ani și jumătate de la acel accident mortal în care dosarul nu a fost soluționat.

După cum a detaliat despre acest caz Monitorul de Suceava, procesul s-a tot amânat pentru că inculpata nu a răspuns la nici o citație.  Asta pentru că de ani buni de zile este fugită din țară. Au urmat termene întinse pe luni și apoi pe ani în care judecătorii suceveni au tot solicitat, prin Biroul Sirene, informații de la autoritățile din Marea Britanie cu privire la statutul sucevenei. Comunicarea cu autoritățile britanice a fost în mare parte un fiasco, am spune chiar o sfidare față de autoritățile judiciare române.

Așa s-a ajuns la prescriere, fără a putea însă da vina pentru asta doar pe autoritățile din Marea Britanie.

Adina Gabriela Prisacariu a fost condamnată pentru fapte de conducere fără permis (comise după ce a rămas fără permis pentru alte infracțiuni rutiere) iar grosul pedepsei provine dintr-un dosar de contrabandă. 

Suceveanca ar fi făcut parte dintr-un grup infracţional care a introdus ţigări în ţară, pe la Siret, le-ar fi depozitat în judeţul Suceava, iar ulterior le-ar fi transportat şi vândut pe raza municipiului Focşani.

Florin Paiu