Anunțul a fost făcut de managerul Spitalului, Traian Andronachi, la emisiunea Față în Față, realizată de Marius Cocoș la Radio VIVA Rădăuți
„TA: Am să explic şi povestea cu Ştefan Mandachi, din perspectiva mea şi a tuturor colegilor, inclusiv a celor care au fost chemaţi în timpul orelor de program la şedinţa cu domnul primar de la Casa de Cultură. Că domnul primar n-a vrut să vină la spital, că parcă îl mănâncă cineva. I-am trimis pe colegii mei acolo ca să le explice domnul primar care e treaba cu proiectul pe care vrea să îl facă domnia sa. Şi colegii mi-au explicat în felul următor: că domnul primar nu are niciun fel de proiect, nu are nicio sursă de finanţare, nu are nici un fel de discuţii preliminare cu autorităţile statului, care ar fi trebuit să îi spună că nu ai voie să construieşti o Secție de Infecţioase, septică, pe care să o amesteci cu cele aseptice. I-a explicat cineva domnului primar că acel proiect nu poate fi construit aici, pentru că nu poţi să renunţi la rezervorul de apă al spitalului, mai ales în aceste momente şi nu poţi să dărâmi staţia de oxigen, pentru că laşi spitalul fără oxigen.
Proiectul pe care îl are domnul primar, deşi este unul utopic, eu îmi doresc să se realizeze şi îl sprijin cu tot ceea ce pot, numai să vină domnul primar şi să se lase să fie ajutat.
În ceea ce priveşte proiectul cu Ştefan Mandachi, mă doare sufletul, dar nu am crezut vreodată în viaţa mea că va fi posibil aşa ceva. Să ai proiectul, să ai toate avizele, începând de la Ministerul Sănătăţii. Ai toţi banii şi tu, ca primar, nu vrei ca acel proiect să se realizeze, că îi faci imagine lui Andronachi sau lui Mandachi. Îmi fac semnul crucii. Nu am putut să văd aşa ceva.
Să vă dau şi reversul medaliei. Acel proiect a picat. Domnul Mandachi nu îl mai face la Rădăuţi. Cu această ocazie au plecat şi cei vreo 4.000 de lei pe care i-am investit eu personal ca să plătesc autorizaţiile, pentru că nu puteam să le plătesc din bugetul spitalului, deoarece primăria nu a aprobat bugetul spitalului. În fine, am plătit din propriul buzunar.
Iar domnul Ştefan Mandachi a zis în felul următor: că având în vedere ceea ce se întâmplă la Rădăuţi, felul în care se poartă Primăria Rădăuţi, nu mai vrea să audă în viaţa lui de această primărie şi că mută acest proiect la orice spital din România vreau eu. Asta s-a întâmplat luni. Când am discutat cu domnul Mandachi.
Am stat şi m-am gândit şi am dat un telefon la un primar de aici din zonă, din judeţul Suceava. Într-un minut şi 30 de secunde, domnul primar al acelui oraş care are şi spital a spus DA. După care i-am pus în legătură şi cam asta e. Și trebuie să îi fac reclamă, pentru că acel primar este un om şi de aceea este ales de atâta timp. Este vorba despre domnul Ursaciuc (n.r. – primarul oraşului Gura Humorului). Proiectul se va face la Gura Humorului, în condiţiile în care domnul Ursaciuc trebuie să găsească teren. M-a sunat şi managerul de acolo, i-am explicat şi dumnealui…
Îmi pare rău şi mi se rupe sufletul pentru că noi am pierdut. Să ai bani, proiect, să ai locaţia şi tu să nu vrei…
Proiectul era de aproape un milion de euro. 500.000 de euro personal Ştefan Mandachi, 20.000 de euro strânşi prin intermediul campaniei derulate, 420.000 de euro EGGER România şi 165.000 de lei bani pe care Spitalul Rădăuţi i-a virat către Primăria Rădăuţi, că primăria n-avea bani să plătească nici măcar gazul. Am zis hai, să fii tu iniţiatorul, domnule primar, să apară că tu ai făcut şi ai dres. Poftim? Ia de la spital bani, toarnă fundaţia şi ulterior predă amplasamentul. Banii au rămas la primărie, fundaţia nu s-a mai turnat, proiectul nu se face.
Ne întrebăm retoric: în momentul în care ieşi pe toate posturile ca primar şi spui că n-ai bani nici să treci strada şi soliciţi mila Consiliului Judeţean că n-ai cu ce plăti gazul, cu ce bani construieşti tu o clădire nouă şi mai mare decât cei 840 de mp pe care îi aveam?
În condiţia în care în anul 2016, în luna septembrie, bugetul Spitalului Rădăuţi era de 39 de milioane de lei. Bugetul Primăriei Rădăuţi era cam de 43 de milioane de lei. Până în 2021, bugetul spitalului a crescut exponenţial. În 2017 – peste 50 de milioane, în 2018 – 72 de milioane, în 2019 – 82 de milioane, în 2020 – aproximativ 90 de milioane şi în 2021 mergem pe un buget de 129 de milioane de lei. Buget propriu al spitalului. Primăria Rădăuţi nu poate plăti nici măcar facturile la utilităţi ale spitalului, care sunt între 1,3 şi 1,5 milioane pe an, adică bugetul de dezvoltare a oraşului. Lăsând la o parte că spitalul are cel mai mic preţ la gaz, jumătate din cel al primăriei, şi cu vreo 40% mai mic decât cel de la Servicii Comunale. Cu toate că spitalul are cele mai mici preţuri posibile, pentru că inclusiv Curtea de Conturi a scris în raportul de control pe care l-a întocmit că Spitalul Rădăuţi este model de bune practici în ceea ce priveşte achiziţiile şi negocierea preţurilor.
În condiţiile în care tu, ca primărie, nu ai cum, e utopic ceea ce spui, mă duc şi vorbesc cu Orban, na, că nu mai e Orban, că îmi dă Compania Naţională de Investiţii. Măi omule, ca să îţi dea CNI tu întâi trebuie să ai un studiu de fezabilitate, după care vii cu un proiecţel, apoi cu avizele de la instituţii. După ce ai toate astea, depui acel proiect la CNI, care analizează documentaţia depusă, după care solicită de la Guvern finanţare, prin intermediul MDRAP. Ministerul Dezvoltării verifică cu Ministerul de Finanţe dacă sunt fonduri pentru tine. După aia, se întruneşte din nou comisia tehnico-economică şi ţi-l avizează. După ce ţi-l avizează, aştepţi Hotărârea de Guvern care trimite banii la CNI. După HG, apare procedura de achiziţii, apoi se aşteaptă rezolvarea contestaţiilor. După care firma câştigătoare se prezintă la Rădăuţi şi se dă Hotărâre de Consiliu Local.
De ce am zis toate lucrurile astea? Pentru că eu am făcut asta o dată, când am făcut construcţia etajului V, care se vede… Procedura a început în 2017, iar finalizarea este în martie 2021, cu o singură lună întârziere. În luna martie am oprit lucrările, dar le-am reluat în aprilie. Pentru că am ştiut că onor Guvernul, în goana după bani, dacă nu mă voi încadra în etapele prevăzute în contract, îmi va tăia finanţarea şi voi pierde banii. De aceea am fost forţat să fac faţă şi la Covid şi la pacienţii care veneau şi să nu pierd finanţarea. Fă lucrări de asemenea amploare, dar respectă şi circuitele şi ţine spitalul funcţional”.