Cozile de mașini care așteaptă să intre în România, prin Vama Siret, erau vineri, în jurul prânzului, de aproximativ zece kilometri. Valul de refugiați intrat în țară, pe la Siret, de joi, este fără îndoială doar începutul. Diferența este că bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani nu mai pot părăsi Ucraina, ceea ce a accentuat și mai mult dramatismul.
Imaginile cu mame cu copii, dar fără soți, sunt tot mai dese și mai dureroase. Sunt și excepții încă, de exemplu ucrainenii care au și cetățenie română.
Deocamdată, în Cernăuți și împrejurimi nu s-a auzit foc de armă, dar chiar și așa panica nu are cum să nu fie maximă. Toată lumea se gândește că mâine războiul s-ar putea muta în altă parte a Ucrainei, funcție de planul de război și de o eventuală mutare a guvernului.
Față de problema refugiaților din Ucraina societatea civilă din Rădăuți și Suceava s-a mobilizat exemplar. De joi după-amiază până vineri dimineață, firmele Tarsin, EuroLuc și Romfour au transportat gratuit, din PTF Siret, la Rădăuți și Suceava, peste 1.000 de persoane. Zeci de voluntari au oferit, de asemenea gratuit, ceaiuri, apă, cornuri, pâine și cazare oamenilor care caută refugiu în afara Ucrainei.
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este pregătită să-i sprijine pe refugiații ucraineni atât cu alimente, haine și obiecte de necesitate, cât și cu spațiu locativ.
25/02/2022