25/02/2022

Loghin, un primar cu vocație de „țepar”

Scris de Florin Cotos


În primul său an de mandat, primarul Bogdan Loghin nu doar că a contribuit la distrugerea sistemului de termoficare, dar prin comportamentul avut a pus Rădăuțiul pe harta localităților conduse de oameni fără cuvânt.

„Perversa”, metoda preferată de Loghin

Primarul „umbreluță” a povestit în diverse medii despre „perversa”, metoda pe care ar fi învățat-o de la alți primari, prin care trage de timp pentru a-și onora, sau nu, obligațiile pe care și le-a asumat în fața unor parteneri. Nu știm dacă aceeași metodă a folosit-o Loghin și în firma pe care a condus-o înainte de a-și găsi serviciu la Primăria Rădăuți, dar poveștile despre datoriile pe care le-ar avea pe la diverși, încă de pe atunci, sunt de notorietate în municipiu. Oricum, despre practici care nu au nicio legătură cu respectarea cuvântului dat, se tot vorbește printre furnizorii care au avut de a face cu primarul „umbreluță” în ultimul an de mandat. Un exemplu elocvent despre cum a folosit Loghin „perversa” în relația cu furnizorii îl reprezintă modul în care a evoluat relația cu Nord Gaz, firmă care a furnizat până anul trecut gaz metan în municipiu. De mânuță cu protejatul său de la SC Servicii Comunale, profesorul de geografie Adi Jecalo, primarul „umbreluță” le-a tot promis celor de la Nord Gaz că vor plăti datoriile acumulate la gazul folosit în municipiu. Demonstrând că și-au însușit bine metoda „perversa”, Loghin și Jecalo i-au tot amânat pe cei de la Nord Gaz, acumulând până la sfârșitul anului trecut datorii imense. A fost nevoie de sistarea gazului în Rădăuți, pentru a se atrage public atenția asupra lipsei de cuvânt a primarului Loghin. Să nu spunem că și atunci când, cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, Guvernul României a alocat Rădăuților peste 7 milioane de lei pentru plata datoriilor la gaz, vocația de „țepar” a primarului „umbreluță” s-a activat, amânând la maximum posibil plata către SC Nord Gaz.

Furnizorul de gaz nu a fost singurul partener al primăriei de care și-a bătut joc Loghin, mulți furnizori povestind despre practicile neonorante ale iubitorului de umbreluțe. Din nefericire, acest comportament a pus Rădăuțiul pe harta localităților conduse de primari fără cuvânt, mulți furnizori solicitând deja plăți în avans pentru a furniza primăriei bunuri ori servicii, iar în unele medii, Loghin este pur și simplu de nefrecventat.

Loghin, susținut sau protejat de Gheorghe Flutur?

Loghin nu putea face toate minunile pe care le-a făcut în ultimul an de mandat, dacă nu considera că are deasupra capului o umbrelă destul de mare, care să-l apere de tot ce i se putea întâmpla, din punct de vedere politic sau administrativ. De altfel, Bogdan Loghin a explicat în mai toate mediile unde are acces că este „protejat” de Gheorghe Flutur, președinte al Consiliului Județean Suceava, personalitate importantă a politicii românești. De altfel, Gheorghe Flutur a fost de mai multe ori în Rădăuți de când este Loghin primar, ba mai mult, a ajutat municipiul la greu, când mai tânărul său coleg de partid a lăsat municipiul în frig și a fost nevoie de intervenția Guvernului României pentru salvarea situației. Gheorghe Flutur nu a scăpat niciun prilej, încă din campania electorală, să spună că îl „sprijină”, îl „ajută” pe Bogdan Loghin, dar absolut niciodată nu a spus că îl „protejează” pe primarul din Rădăuți. Este adevărat că în ultima vreme putem crede că Loghin și unele persoane care îl consiliază încă nu au ajuns la cursul care face diferența dintre verbele „a sprijini” și „a proteja”, suficiente ieșiri publice demonstrând clar că proprietatea unor cuvinte este departe de utilizatori ai microfoanelor primăriei Rădăuți, dar poate a venit timpul să li se explice și acestor „genii” ale politicii rădăuțene că atunci când faci greșeli mari, consecințele sunt pe măsură.

Florin Cotos