24/02/2022

Apă, mâncare și autocare pentru refugiații din Vama Siret

Scris de Saptamanalul de Radauti


Solidaritatea românilor începe să se manifeste în Vama Siret, pe unde intră de joi dimineață sute de cetățeni ucraineni, oameni care fug din calea războiului, Imaginile cu mame cu copii în brațe și bătrâni neputincioși au dus la reacții imediate.

Firma Tarsin Rădăuți a trimis autocare în Vama Siret, pentru a prelua oamenii care vor să ajungă la autogări, la gară sau la aeroport.

”Am venit cu autocare din proprie inițiativă, o să încercăm să îi ducem pe oameni spre Rădăuți, Suceava, unde au nevoie. O să încercăm să permanentizăm un autocar aici. Cel puțin o parte sunt așteptați dar alții nu au cu ce merge. Vrem să îi ajutăm, oamenii vor să ajungă la gară sau la aeroport la Suceava. Pare că puțini vor să rămână aici, cei mai mulți vor să plece în alte țări”, a declarat Beniamin Lucescu, de la Tarsin Rădăuți, pentru Monitorul de Suceava.
Alți suceveni au venit cu mâncare și apă pentru refugiați. Reacția refugiaților a fost emoționantă. Unii au avut ochii în lacrimi când au văzut că românii sunt alături de ei și le oferă ceva de mâncat și de băut.
Atmosfera din vamă este încordată și emoționantă. Au putut fi văzute mame care au mers kilometri cu copiii în brațe, pentru a trece mai repede vama, bătrâni în scaun cu rotile ori în cârje, care păreau aproape a nimănui.
Deocamdată autoritățile din Suceava nu au primit solicitări pentru a instala corturi sau tabere pentru refugiați. Se pare că acest prim val este al refugiaților care au direcții clare cu privire la unde se duc. Cei mai mulți par a se îndrepta spre alte țări din spațiul european.

Sursa foto: Monitorul de Suceava

Saptamanalul de Radauti